Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sastav polifenola i metilksantina u vodenim i metanolnim ekstraktima različitih kakao-proizvoda (CROSBI ID 415048)

Ocjenski rad | diplomski rad

Belščak, Ana Sastav polifenola i metilksantina u vodenim i metanolnim ekstraktima različitih kakao-proizvoda / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Belščak, Ana

Komes, Draženka

hrvatski

Sastav polifenola i metilksantina u vodenim i metanolnim ekstraktima različitih kakao-proizvoda

Posljednjih nekoliko godina veliko zanimanje znanstvenih istraživanja usmjereno je na kakao-proizvode, kao bogate izvore različitih biološki aktivnih spojeva, posebno polifenola i metilksantina, koji zbog izražene antioksidacijske aktivnosti imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada bio je analizirati sastav polifenola i metilksantina u različitim kakao-proizvodima te odrediti njihovu antioksidacijsku aktivnost. Uspoređena je učinkovitost otapala za ekstrakciju (70%-tni metanol i voda) te je ispitan utjecaj kiselinske hidrolize ekstrakata na udjel polifenola i metilksantina. Udjeli ukupnih fenola, ukupnih neflavonoida i flavonoida, ukupnih flavan-3-ola i ukupnih procijanidina određeni su spektrofotometrijskim metodama, dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA) određen udjel pojedinačnih polifenola i metilksantina. Primjenom NMR tehnike određen je udjel čvrste faze kakao-proizvoda. Najveći udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i procijanidina određen je u kakao-masi i kakao-prahu, dok se u ostalim kakao-proizvodima udjeli navedenih fenolnih spojeva smanjuju proporcionalno smanjenju udjela kakao-dijelova. Veći udjeli fenolnih spojeva određeni su u metanolnim, u odnosu na vodene ekstrakte, dok su u hidroliziranim ekstraktima ti udjeli najmanji. Iz skupine flavan-3-ola najzastupljeniji spojevi su (−)-epikatehin (EC) i (−)-galokatehin (GC), iz skupine fenolnih kiselina galna kiselina, dok je teobromin najznačajniji metilksantin. Antioksidacijska aktivnost ispitana je primjenom tri metode: reakcijom s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda) i 2, 2`-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltirazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda).

Antioksidacijska aktivnost, HPLC, Kakao-proizvodi, Metilksantini, Polifenol

nije evidentirano

engleski

The composition of polyphenols and methylxantines in aqueous and methanolic extracts of various cocoa products

nije evidentirano

Antioxidant activity, Cocoa products, HPLC, Methylxantines, Polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

143

12.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija