Važnost higijenskog dizajna opreme u konceptu sigurnosti hrane - status i trendovi (CROSBI ID 654573)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vidaček, Sanja ; Medić, Helga ; Janči, Tibor
hrvatski
Važnost higijenskog dizajna opreme u konceptu sigurnosti hrane - status i trendovi
Higijenski dizajnirana oprema olakšava čišćenje te smanjuje rizik kontaminacije biološkim (patogeni mikroorganizmi), fizikalnim i kemijskim (npr. alergeni) kontaminantima. Higijenski zahtjevi za procesnu opremu u prehrambenoj industriji prema postojećoj regulativi su općeniti (Direktiva 2006/42/EZ) te definiraju materijale prikladne za izravan kontakt s hranom, mogućnost čišćenja, zahtjeve za glatkim površinama bez oštećenja i mrtvih prostora koje omogućavaju zadržavanje tekućina i nečistoća. Uredba (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane i Uredba (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom također definiraju zahtjeve vezane uz higijenski dizajn te stanje opreme i drugih površina. Kako bi se omogućilo što lakše čišćenje, procesna oprema treba biti higijenski dizajnirana te postavljena na način da se omogući pristup i učinkovito čišćenje. Higijenskim dizajnom opreme za prehrambenu industriju u svijetu se bavi nekoliko organizacija poput Europske udruge za higijensko inženjerstvo i dizajn (EHEDG), 3A Sanitary Standards Inc. i National Sanitation Foundation (NSF) International. Iako među njihovim preporukama i standardima postoje određene razlike, sve navedene organizacije promiču važnost primjene načela higijenskog dizajna. Ovaj rad daje pregled općih načela higijenskog dizajna, detaljno opisanih u EHEDG Dokumentu br. 8 “Kriteriji za higijenski dizajn opreme”.
službene kontrole, rizici, kontrolno tijelo, sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Importance of the principles of hygienic design of equipment with regard to food safety - current status and future trends
nije evidentirano
official controls, risk, food safety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
87-92.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova Veterinarski dani 2017.
Harapin, Ivica
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora
1334-8175
Podaci o skupu
Veterinarski dani 2017.
predavanje
25.10.2017-28.10.2017
Opatija, Hrvatska