Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode (CROSBI ID 415347)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cvitković, Nikolina
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode
Jedan od najproučavanijih biogenih amina zbog svoje izuzetne toksičnosti je histamin, Kako bi se spriječilo histaminsko trovanje od velike važnosti je rana detekcija histamina. Samim time došlo je sve do većeg razvoja novih metoda za ranu detekciju histamina. Jedna od njih je Raman spektroskopija. U ovom radu prikazana je usporedba HPLC metode i SERS metoda. HPLC metoda se koristila kao referentna metoda. Usporedili smo koeficijente kalibracijskih modela temeljenih na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 i na 1570 cm-1 s koeficijentom korelacije standardnog modela dobivenog HPLC mjerenjem. Dobivenim rezultatima vidljivo je da model temeljen na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 nema velika odstupanja, te se ta metoda može koristiti za analizu i detekciju histamina.
histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije
nije evidentirano
engleski
Determination of histamine content in salted anchovies using Raman spectroscopy and HPLC method
nije evidentirano
histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb