Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om (CROSBI ID 415348)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lončar, Daniela
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om
Histamin je najvažniji biogeni amin koji pri povišenoj koncentraciji u hrani morskog podrijetla predstavlja toksikološki rizik. Ramanova spektroskopija se pokazala kao brza i invazivna metoda za detekciju histamina, dok su se tradicionalne metode kao što su HPLC (tekućinska kromatografije visoke djelotvornosti) i GC (plinska kromatografija) pokazale kao skuplje i složenije, te teže primjenjive u industrijskim uvjetima. Cilj ovog istraživanja je bio pročistiti ekstrakte različitim otapalima kako bi se histamin izdvojio iz vodenog sloja i bolje detektirao SERS (površinski pojačano Ramanovo raspršenje) metodom, te time izbjeći dugi postupak uparavanja (10 minuta) i skratiti navedenu metodu. Koeficijent koleracije (R2 = 0, 9614) i intenzitet vrpce histamina na 1570 cm-1 su se najboljima pokazali kod ekstrakta B1 (ekstrakcija sa HCl-om), dok je kod ekstrakta B2 (ekstrakcija s izooktanom i vodom) najveća točnost metode (95, 45%) kod vrpce histamina na 1264 cm-1. Zbog otežanih uvjeta u radu s ekstraktima B i C (ekstrakcija sa 0.1 i 0.5M NaOH), te tijekom dodavanja i miješanja sa HCl- om, izooktanom i cikloheksanom, dolazi se do zaključka da ovakvi postupci nisu preporučeni za primjenu.
riba, histamin, Ramanova spektroskopija, površinski pojačano Ramanovo raspršenje (SERS), koeficijent koleracije
nije evidentirano
engleski
Optimization of fish sample preparation for determination of histamine with SERS
nije evidentirano
fish, histamine, Raman spectroscopy, Surface Enhanced Raman Scattering (SERS), correlation coefficient
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
24.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb