Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom (CROSBI ID 415362)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćavar, Ana
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom
Budući da razvitak histamina u ribi predstavlja veliku opasnost za ljude koji ju konzumiraju, cilj ovog istraživanja je bio odrediti metodu koja bi najbrže detektirala histamin. Godinama su se nastojale razviti nove i brze metode za detekciju histamina, a među njima se posebno istakla metoda Raman spektroskopije. U ovom radu prikazana je usporedba postupka analize histamina nove SERS metode sa tradicionalnom, referentnom HPLC metodom. Nakon analize, histaminske vrpce su bile vidljive na 1264 i 1570 cm-1 te je na osnovu analitičkog prinosa, odnosno manjeg odstupanja od referentne HPLC metode zaključeno da je SERS metoda temeljena na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 bolja u odnosu na SERS metodu temeljenu na intenzitetu vrpce na 1570 cm-1. Također usporedbom RSD vrijednosti i odstupanja SERS i HPLC metode, uočeno je da je HPLC metoda točnija i preciznija, no rezultati SERS analize su prihvatljivi, te SERS metoda ne odudara puno od standardnog modela te može biti korištena za analizu i kvantifikaciju histamina.
histamin, SERS metoda, HPLC metoda, RSD vrijednost, analitički prinos
nije evidentirano
engleski
Determination of histamine in sardines using Raman spectroscopy and HPLC method
nije evidentirano
histamine, SERS method, HPLC method, RSD values, analytical production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb