Određivanje udjela histamina u konzerviranoj tuni primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode (CROSBI ID 415364)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cvitanović, Dalia
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
Određivanje udjela histamina u konzerviranoj tuni primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode
Histamin je jedan od najproučavanijih biogenih amina ponajprije zbog svoje toksičnosti. Veoma je bitno na vrijeme detektirati histamin u ribi i proizvodima od ribe kako bi se na vrijeme spriječilo histaminsko trovanje. Zbog toga se nastoje razviti nove, brže metode za detekciju histamina, a jedna od tih metoda je i Raman spektroskopija. U ovom radu prikazana je usporedba postupka analize histamina primjenom referentne HPLC metode i SERS metode. Utvrđeno je da SERS metoda ima neke prednosti pred HPLC metodom, a to su značajno pojednostavljenje postupka analize, skraćivanje vremena potrebnog za analizu jednog uzorka i smanjenje troškova analize. Usporedbom koeficijenta korelacije (R2) kalibracijskih modela temeljenih na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 (0.9784) i na 1570 cm-1 (0, 9273), s koeficijentom korelacije standardnog modela dobivenog HPLC mjerenjem (0, 995) vidljivo je da model temeljen na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 ne odudara puno od standardnog modela te može biti korišten za analizu i kvantifikaciju histamina.
histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije
nije evidentirano
engleski
Determination of histamine content in canned tuna using Raman spectroscopy and HPLC method
nije evidentirano
histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb