Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u određenim skupinama hrane (CROSBI ID 244284)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u određenim skupinama hrane // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (2017), 1-2; 4-13

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija

hrvatski

Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u određenim skupinama hrane

Onečišćenje namirnica mikotoksinima predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskome zdravlju, napose kada je riječ o namirnicama koje se učestalo koriste u prehrani, a ujedno predstavljaju i značajan izvor mikotoksina. Postupcima prerade hrane može se postići smanjenje količine mikotoksina, njihova razgradnja, eliminacija ili transformacija u manje toksične derivate, ali potpuno uklanjanje mikotoksina iz prehrambenog lanca putem prerade je teško postići. Primjeni tehnika uklanjanja mikotoksina treba prethoditi utvrđivanje kemijskog sastava i toksičnosti nastalih produkta reakcije. U nedostatku potrebnih toksikoloških podataka, za oblike mikotoksina koji nastaju tijekom prerade hrane, treba pretpostaviti da imaju istu razinu toksičnosti, istu biološku raspoloživost i isti karcinogeni potencijal kao i izvorni spojevi. Prioritet za razvoj metoda smanjenja ili uklanjanja trebaju imati mikotoksini nepoželjnoga toksikološkoga profila koji se učestalo i u visokim koncentracijama pojavljuju u često konzumiranim namirnicama. Krajnji cilj primjene ovih metoda je sprječavanje štetnih učinaka mikotoksina po zdravlje potrošača kao posljedice izlaganja onečišćivačima iz hrane, pri čemu treba sačuvati hranjiva i organoleptička svojstva, kako sirovina, tako i gotovih proizvoda.

prerada hrane ; mikotoksini ; prevencija ; uklanjanje ; smanjenje

nije evidentirano

engleski

Effect of processing on the transformation and reduction of mycotoxins in the certain food categories

nije evidentirano

food processing ; mycotoxins ; prevention ; elimination ; reduction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12 (1-2)

2017.

4-13

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice