Razvoj voltametrijskih metoda za karakterizaciju kapsaicinoida u uzorcima ljutih paprika (CROSBI ID 655142)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Čižmek, Lara ; Novak Jovanović, Ivana ; Komorsky- Lovrić, Šebojka
hrvatski
Razvoj voltametrijskih metoda za karakterizaciju kapsaicinoida u uzorcima ljutih paprika
Ljuta paprika je jedna od najučestalijih vrsta začina klasificirana prema stupnju ljutine, aromi i boji. Ljutinu ovim tvarima daju alkaloidne tvari, kapsaicinoidi, a među njima su najznačajniji kapsaicin (trans-8-metil-N- vanilil-6-nonenamid) i dihidrokapsaicin (8- metil-N-vanililnonenamid) koji su odgovorni za oko 90% ljutine.1 Interes za ovom vrstom tvari posljednjih je godina porastao jer je dokazano da posjeduju potencijalno antioksidativno, antimutageno, antibakterijsko, antikancerogeno i analgetičko djelovanje.2-4 Standardna metoda određivanja ukupnih kapsaicinoida je organoleptički Scovillov test prema kojem se ljute paprike klasificiraju.5 Nadalje, za kvantifikaciju ukupnih, odnosno pojedinačnih kapsaicinoida, koriste se različite spektrofotometrijske i kromatografske metode.6, 7 Međutim, ove metode zahtijevaju upotrebu složene i skupe instrumentacije, kompliciranu pripremu uzoraka te dugotrajnu analizu. Stoga postoji interes za razvojem jeftinijih analitičkih metoda koje bi omogućile brzo i jednostavno određivanje kapsaicinoida u uzorcima paprike. U ovom istraživanju provedena je metoda standardnog dodatka primijenjena na voltametriju imobiliziranih kristala.8 Metoda se temelji na mjerenju struje na parafinom impregniranoj grafitnoj elektrodi primjenom pravokutno-valne voltametrije. Također, primijenjena je i relativno nova i kratko istraživana tehnika, tzv. stripping voltammetry microprobe (SPV) metoda9 čija je glavna prednost mala količina uzorka (mikrogrami) te mali volumen (mikrolitri) potrebni za analizu što skraćuje vrijeme vaganja i smanjuje troškove same analize. Metoda se bazira na precipitaciji relativno teško topljive komponente i njezinoj imobilizaciji na površini elektrode uslijed isparavanja otapala. Analize su provedene pri optimalnim eksperimentalnim uvjetima, pH 11, amplitudi pulsa 50 mV, frekvenciji 150 Hz i korak potencijala od 2 mV. Dvije primijenjene metode pokazale su dobre rezultate za brzu i jednostavnu karakterizaciju kapsaicinoida u realnim uzorcima paprike te pružile temelj za daljnje istraživanje i razvoj elektrokemijskih tehnika za direktnu kvantifikaciju nepoznatih količina uzorka.
Kapsaicinoidi ; ljuta paprika ; voltametrija
nije evidentirano
engleski
Development of voltammetric methods for characterization of capsaicinoids in hot peppers
nije evidentirano
Capsaicinoids ; chili peppers ; voltammetry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
29-30.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
6th ISE Satellite Student Regional Symposium on Electrochemistry : Book of abstracts
Katić, Jozefina
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6470-73-0
Podaci o skupu
6th ISE Satellite Student Regional Symposium on Electrochemistry
predavanje
08.07.2016-08.07.2016
Zagreb, Hrvatska