Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fermentacija kefira kombinacijom komercijalne kefirne kulture i kefirnih zrnaca (CROSBI ID 415714)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ana-Marija Dujmović Fermentacija kefira kombinacijom komercijalne kefirne kulture i kefirnih zrnaca / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Ana-Marija Dujmović

Božanić, Rajka

Barukčić, irena

hrvatski

Fermentacija kefira kombinacijom komercijalne kefirne kulture i kefirnih zrnaca

Kefir je osvježavajući fermentirani mliječno kiseli napitak, dobiven djelovanjem bakterija i kvasaca sadržanih u kefirnim zrncima. U okviru ovog diplomskog rada pripremljeni su uzorci kefira koji su sadržavali različite omjere kultura (XPL1:kefirna zrnca) u inokulumu pri dvije različite temperature (25°C i 35°C). Na proizvedenim uzorcima provedena su kemijska, senzorska i reološka ispitivanja. Najkraće vrijeme fermentacije pokazali su uzorci fermentirani pri 35°C, dok uzorci dobiveni fermentacijom mlijeka s XPL1 kulturom su imali najduže vrijeme fermentacije pri obje temperature. Viskoznost kefira fermentiranog XPL1 kulturom veća je u odnosu na kefir fermentiran kefirnim zrncima pri obje temperature. Uzorak kefira koji sadrži 50 % inokuluma XPL1 i 50% inokuluma kefirnih zrnaca najbolje je senzorski ocjenjen.

kefir, kefirna zrnca, kefirna kultura fermentacija, senzorika, reologija, fizikalnokemijska svojstva

nije evidentirano

engleski

Kefir fermentation combination commercial kefir culture and kefir grains

nije evidentirano

kefir, kefir grains, kefir culture, fermentation, rheology, sensory, chemical analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

20.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano