Fermentacija kefira kombinacijom komercijalne kefirne kulture i kefirnih zrnaca (CROSBI ID 415714)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ana-Marija Dujmović
Božanić, Rajka
Barukčić, irena
hrvatski
Fermentacija kefira kombinacijom komercijalne kefirne kulture i kefirnih zrnaca
Kefir je osvježavajući fermentirani mliječno kiseli napitak, dobiven djelovanjem bakterija i kvasaca sadržanih u kefirnim zrncima. U okviru ovog diplomskog rada pripremljeni su uzorci kefira koji su sadržavali različite omjere kultura (XPL1:kefirna zrnca) u inokulumu pri dvije različite temperature (25°C i 35°C). Na proizvedenim uzorcima provedena su kemijska, senzorska i reološka ispitivanja. Najkraće vrijeme fermentacije pokazali su uzorci fermentirani pri 35°C, dok uzorci dobiveni fermentacijom mlijeka s XPL1 kulturom su imali najduže vrijeme fermentacije pri obje temperature. Viskoznost kefira fermentiranog XPL1 kulturom veća je u odnosu na kefir fermentiran kefirnim zrncima pri obje temperature. Uzorak kefira koji sadrži 50 % inokuluma XPL1 i 50% inokuluma kefirnih zrnaca najbolje je senzorski ocjenjen.
kefir, kefirna zrnca, kefirna kultura fermentacija, senzorika, reologija, fizikalnokemijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Kefir fermentation combination commercial kefir culture and kefir grains
nije evidentirano
kefir, kefir grains, kefir culture, fermentation, rheology, sensory, chemical analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
20.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb