Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus casei LC-Y uz jogurtnu kulturu (CROSBI ID 415719)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vučemilović, Filip
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus casei LC-Y uz jogurtnu kulturu
Cilj rada je bio proizvesti prehrambeni funkcionalni proizvod s probiotičkim svojstvima te ispitati zadovoljava li uvjete prihvatljivosti od strane potrošača. Pripravljeno je 5 uzoraka različitih omjera kravljeg mlijeka i sojinog napitka u 3 pokusa. Uzorci su bili podvrgnuti fermentaciji s pomoću probiotičkog soja L. casei LC-Y i jogurtne kulture te su čuvani 21 dan na 4°C. Pratilo se preživljavanje L. casei LC-Y, pH vrijednost, titracijska kiselost, viskoznost, senzorsko ocjenjivanje i prihvatljivost proizvoda. Nakon fermentacije uzorci ne zadovoljavaju probiotički minimum od 106 CFU/mL, stoga nemaju značajke probiotičkog proizvoda. pH vrijednost, titracijska kiselost i viskoznost se nisu značajno mijenjale. Senzorska ocjena pokazuje najmanje vrijednosti kod sojinog jogurta. Sojin jogurt je kod ocjene prihvatljivosti dobio najnižu ocjenu te ne zadovoljava standarde potencijalnih kupaca.
kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus casei
nije evidentirano
engleski
Fermentation of mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic strain Lactobacillus casei LC-Y with yogurt culture
nije evidentirano
cow’s milk, soy beverage, probiotics, Lactobacillus casei
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
03.11.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb