Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu (CROSBI ID 415722)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dukarić, Terezija
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
Fermentacija mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka probiotičkom bakterijom Lactobacillus acidophilus uz jogurtnu kulturu
Mješavine kravljeg mlijeka i sojinog napitka fermentirane su sa sojem L. acidophillus uz dodatak jogurtne kulture. Držanjem uzoraka u hladnjaku pri temperature 4 ͦC broj laktobacila je postupno opadao tijekom 21 dana. Međutim, broj živih stanica laktobacila bio je iznad probiotičkog minimum (CFU 106 mL-1) pa uzorci imaju značajke probiotičkog proizvoda. Također tijekom 21 dan čuvanja uzoraka najveće promjene u pH vrijednosti, titracijskoj kiselosti, viskoznosti, te senzorskim svojstvima uočene su između 1. i 7. dana. Isto tako, istraživanjem je proveden test prihvatljivost probiotičkog proizvoda. Prema rezultatima testa uzorci 1, 3, 4 i 5 bili bi prihvaćeni od strane potrošača kao funkcionalni proizvod, dok uzorak 2 ima neprihvatljive značajke.
kravlje mlijeko, sojin napitak, probiotici, Lactobacillus acidophilus
nije evidentirano
engleski
Fermentation of mixture of cow’s milk and soy beverage with probiotic strain Lactobacillus acidophilus with yogurt culture
nije evidentirano
cow’s milk, soy bevrage, probiotics, Lactobacillus acidophilus
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
15.02.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb