Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima ružmarina (Rosmarinus officinalis) (CROSBI ID 415842)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Leonina Moslavac
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima ružmarina (Rosmarinus officinalis)
Mali broj znanstvenih radova je pokazao da polifenoli kao aktivne komponente biljnog materijala, ključne za održavanje ravnoteže ljudskog organizma, osim antioksidacijskih posjeduju i antikorozijske osobine. Zbog izražene sposobnosti adsorpcije na metale i metalne legure, zauzimaju značajno mjesto pri ispitivanju antikorozijskog djelovanja. U ovom radu pripravljeni su etanolni (30 i 70 %, v/v) ekstrakti osušenih i usitnjenih listova ružmarina, primjenom ultrazvuka visokog intenziteta i refluksiranja. Procesni parametri primjenjeni kod estrakcije ultrazvukom bili su vrijeme od 3, 6 i 9 min i amplituda od 60, 80 i 100 % te vrijeme ekstrakcije od 1, 5 i 3 h kod metode refluksiranja. Maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u pripravljenim ekstraktima određen je UV/Vis spektrofotometrijskim testom. Ekstrakti s najvećim udjelima polifenola, dobiveni upotrebom 70 %-tnog etanola, pri vremenu ekstrakcije od 9 min i 100 %-tnoj amplitudi (optimalni parametri) koristit će se u njihovim daljnjim ispitivanjima kao antikorozijskih supstancija.
Antikorozijska i antioksidacijska svojstva ; Polifenoli ; Ružmarin ; Ultrazvuk ; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Spectrophotometric determination of polyphenols from ethanolic extracts of rosemary (Rosmarinus officinalis)
nije evidentirano
anticorrosion and antioxidant activity ; polyphenols ; rosemary ; ultrasound ; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
08.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb