Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata) (CROSBI ID 415844)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Josipa Kapitanović
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u etanolnim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)
U ovom radu proučavana je efikasnost ekstrakcije polifenola iz kore mandarinke, nusproizvoda nastalog tijekom postupka obrade mandarinke. Ekstrakcija je provedena refluksiranjem (1, 5 h) na uzorcima usitnjene, svježe kore mandarinke primjenom vode, vodenih otopina etanola (φ = 25, 50 i 70 %, v/v) i 96 %-tnog etanola. Maseni udio ukupnih fenola (UF) i flavonoida (UFL) u ekstraktima kore mandarinke određen je UV/Vis spektrofotometrijskom metodom. Dobiveni rezultati su pokazali da maseni udio polifenola u pripravljenim ekstraktima raste s povećanjem volumnog udjela etanola. Budući da su 50 i 70 %-tne vodene otopine etanola najefikasnija ekstrakcijska sredstva pri izolaciji UF i UFL, ove otopine će se koristiti u daljnjim postupcima ekstrakcije polifenola primjenom novih, inovativnih tehnika.
Ekstrakcija refluksiranjem ; Kora mandarine ; Polifenoli ; UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Spectrophotometric determination of polyphenols from etanolic extracts of tangerine peel (Citrus reticulata)
nije evidentirano
xtraction by refluxing ; polyphenols ; tangerine peel ; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
18.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb