Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata) (CROSBI ID 415845)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Karla Johman Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata) / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Karla Johman

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)

U ovom radu proučavana je efikasnost ekstrakcije polifenola iz kore mandarinke, nusproizvoda nastalog tijekom postupka obrade mandarinke. Ekstrakcija je provedena refluksiranjem (1, 5 h) na uzorcima usitnjene, svježe kore mandarinke primjenom vode, vodenih otopina acetona (j = 25, 50 i 70 %, v/v) i 99 %-tnog acetona. Maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstrahiranim uzorcima kore mandarinke određen je UV/Vis spektrofotometrijskom metodom. Dobiveni rezultati su pokazali da je maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstraktima kore mandarinke pripremljenih s 50 i 70 %-tnim otopinama acetona veći u odnosu na vodu, 25 %-tnu otopinu acetona i 99 %-tni aceton. Zaključno, provedeno istraživanje je pokazalo da se kora mandarinke može koristiti za relativno brzu i jednostavnu ekstrakciju polifenola, primjenom 50 i 70 %-tnih vodenih otopina acetona.

Biootpad ; Kora mandarine ; Polifenoli ; Refluksiranje, UV/Vis spektrofotometrija

nije evidentirano

engleski

Spectrophotometric determination of polyphenols from acetone extracts of tangerine peel (Citrus reticulata)

nije evidentirano

bio-waste ; polyphenols ; refluxing ; tangerina peel ; UV/Vis spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

18.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Kemija