Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata) (CROSBI ID 415845)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Karla Johman
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Spektrofotometrijsko određivanje polifenola u acetonskim ekstraktima kore mandarine (Citrus reticulata)
U ovom radu proučavana je efikasnost ekstrakcije polifenola iz kore mandarinke, nusproizvoda nastalog tijekom postupka obrade mandarinke. Ekstrakcija je provedena refluksiranjem (1, 5 h) na uzorcima usitnjene, svježe kore mandarinke primjenom vode, vodenih otopina acetona (j = 25, 50 i 70 %, v/v) i 99 %-tnog acetona. Maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstrahiranim uzorcima kore mandarinke određen je UV/Vis spektrofotometrijskom metodom. Dobiveni rezultati su pokazali da je maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstraktima kore mandarinke pripremljenih s 50 i 70 %-tnim otopinama acetona veći u odnosu na vodu, 25 %-tnu otopinu acetona i 99 %-tni aceton. Zaključno, provedeno istraživanje je pokazalo da se kora mandarinke može koristiti za relativno brzu i jednostavnu ekstrakciju polifenola, primjenom 50 i 70 %-tnih vodenih otopina acetona.
Biootpad ; Kora mandarine ; Polifenoli ; Refluksiranje, UV/Vis spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Spectrophotometric determination of polyphenols from acetone extracts of tangerine peel (Citrus reticulata)
nije evidentirano
bio-waste ; polyphenols ; refluxing ; tangerina peel ; UV/Vis spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
18.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb