Održivost svježeg sira pakiranog u vakuumu i modificiranoj atmosferi (CROSBI ID 415904)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marasović, Iva
Irena Barukčić
hrvatski
Održivost svježeg sira pakiranog u vakuumu i modificiranoj atmosferi
Proizvedeni svježi sir od kravljeg mlijeka pakiran je u atmosferi zraka, vakuumu te modificiranoj atmosferi s dva omjera plina (60% N2:40% CO2 ; 70% N2:30% CO2) te su uzorci skladišteni u hladnjaku 18 dana. Uzorci su izuzimani i analizirani svaka tri dana. Kiselost je padala (s početnih 4, 66 na 4, 47), a broj naraslih kolonija mikroorganizama postupno rastao tijekom skladištenja u svim uzorcima, s tim da su te promjene kod uzoraka pakiranih u modificiranoj atmosferi i vakuumu bile znatno usporene (kiselost ne pada ispod 4, 50). Svi uzorci postigli su visoke senzorske ocjene (17, 63 – 19, 73), no uz minimalne razlike najbolje ocjene postigli su uzorci pakirani u modificiranoj atmosferi s omjerom plinova 70% CO2:30% N2 (prosječan broj bodova 18, 26). Vrijednosti ostalih ispitivanih parametara također su pokazali kako vakuum i modificirana atmosfera znatno produljuju rok trajanja uz očuvanje fizikalno-kemijskih i senzorskih svojstava svježeg sira
svježi sir, vakuum, modificirana atmosfera, pakiranje, trajnost
nije evidentirano
engleski
QUALITY AND SHELF LIFE OF FRESH CHEESE PACKED UNDER VACUUM AND MODIFIED ATMOSPHERE
nije evidentirano
fresh cheese, vacuum, modified atmosphere, packaging, shelf life
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
25.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb