Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Održivost svježeg sira pakiranog u vakuumu i modificiranoj atmosferi (CROSBI ID 415904)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marasović, Iva Održivost svježeg sira pakiranog u vakuumu i modificiranoj atmosferi / Irena Barukčić (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Marasović, Iva

Irena Barukčić

hrvatski

Održivost svježeg sira pakiranog u vakuumu i modificiranoj atmosferi

Proizvedeni svježi sir od kravljeg mlijeka pakiran je u atmosferi zraka, vakuumu te modificiranoj atmosferi s dva omjera plina (60% N2:40% CO2 ; 70% N2:30% CO2) te su uzorci skladišteni u hladnjaku 18 dana. Uzorci su izuzimani i analizirani svaka tri dana. Kiselost je padala (s početnih 4, 66 na 4, 47), a broj naraslih kolonija mikroorganizama postupno rastao tijekom skladištenja u svim uzorcima, s tim da su te promjene kod uzoraka pakiranih u modificiranoj atmosferi i vakuumu bile znatno usporene (kiselost ne pada ispod 4, 50). Svi uzorci postigli su visoke senzorske ocjene (17, 63 – 19, 73), no uz minimalne razlike najbolje ocjene postigli su uzorci pakirani u modificiranoj atmosferi s omjerom plinova 70% CO2:30% N2 (prosječan broj bodova 18, 26). Vrijednosti ostalih ispitivanih parametara također su pokazali kako vakuum i modificirana atmosfera znatno produljuju rok trajanja uz očuvanje fizikalno-kemijskih i senzorskih svojstava svježeg sira

svježi sir, vakuum, modificirana atmosfera, pakiranje, trajnost

nije evidentirano

engleski

QUALITY AND SHELF LIFE OF FRESH CHEESE PACKED UNDER VACUUM AND MODIFIED ATMOSPHERE

nije evidentirano

fresh cheese, vacuum, modified atmosphere, packaging, shelf life

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

25.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija