Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje (CROSBI ID 246037)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Petravić-Tominac, Vlatka ; Belošević, Mateja ; Oros, Damir ; Zechner-Krpan, Vesna ; Banović, Mara
hrvatski
Analiza vina sorte Škrlet proizvedenih u podregijama Moslavina i Pokuplje
Analizirano je pet vina Škrlet proizvedenih od istoimene autohtone sorte grožđa u Volodersko-Ivanićgradskom vinogorju (podregija Moslavina) i Petrinjskom vinogorju (podregija Pokuplje). Primjenom standardnih metoda analize određene su koncentracije reducirajućih šećera, ukupnih kiselina, hlapljivih kiselina, ekstrakta te slobodnog, vezanog i ukupnog SO2. Volumni udio etanola određen je primjenom dviju metoda - tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) i plinskom kromatografijom (GC). Za određivanje udjela jabučne kiseline, mliječne kiseline i glicerola primijenjena je HPLC metoda. Većina uzoraka zadovoljila je Pravilnikom propisane kriterije za kvalitetna vina, dok je jedan odstupao s obzirom na koncentracije glicerola i ukupnih kiselina.
autohtona sorta grožđa, Moslavina, Pokuplje, Škrlet
nije evidentirano
engleski
Analysis of Škrlet wines produced in subregions Moslavina and Pokuplje
nije evidentirano
autochthonous grape cultivar, Moslavina, Pokuplje, Škrlet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
11 (1-2)
2016.
85-90
objavljeno
1847-3423
1847-7461
Povezanost rada
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Prehrambena tehnologija