Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina (CROSBI ID 246559)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Petravić-Tominac, Vlatka ; Mujadžić, Sven ; Zechner-Krpan, Vesna ; August, Hrvoje ; Velić, Darko ; Velić, Natalija Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 12 (2017), 3-4; 100-106

Podaci o odgovornosti

Petravić-Tominac, Vlatka ; Mujadžić, Sven ; Zechner-Krpan, Vesna ; August, Hrvoje ; Velić, Darko ; Velić, Natalija

hrvatski

Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina

Odstupanja od normalnog tijeka fermentacije predstavljaju veliki problem u proizvodnji vina. Važno je poznavati čimbenike koji utječu na tijek fermentacije kako bi se izbjeglo usporavanje i/ili zastoj fermentacije te spriječilo ekonomske gubitke. Brojna istraživanja pokazala su da odstupanja od normalnog tijeka fermentacije mogu imati više uzroka. U ovom radu su ukratko objašnjeni najvažniji čimbenici koji utječu na tijek fermentacije u proizvodnji vina, a mogu se grupirati u tri skupine - nedostatak nutrijenata, prisutnost spojeva koji inhibiraju alkoholnu fermentaciju te utjecaj enoloških postupaka. Pored zasebnih učinaka pojedinih čimbenika, moguće je i smanjenje brzine fermentacije zbog njihovog sinergističkog djelovanja, što fermentacijske probleme čini još složenijima.

proizvodnja vina ; fermentacija ; usporena fermentacija ; zastoj fermentacije

nije evidentirano

engleski

Selected biotechnological factors affecting alcoholic fermentation in winemaking

nije evidentirano

winemaking ; fermentation ; sluggish fermentation ; stuck fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12 (3-4)

2017.

100-106

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice