Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina (CROSBI ID 246559)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Petravić-Tominac, Vlatka ; Mujadžić, Sven ; Zechner-Krpan, Vesna ; August, Hrvoje ; Velić, Darko ; Velić, Natalija
hrvatski
Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina
Odstupanja od normalnog tijeka fermentacije predstavljaju veliki problem u proizvodnji vina. Važno je poznavati čimbenike koji utječu na tijek fermentacije kako bi se izbjeglo usporavanje i/ili zastoj fermentacije te spriječilo ekonomske gubitke. Brojna istraživanja pokazala su da odstupanja od normalnog tijeka fermentacije mogu imati više uzroka. U ovom radu su ukratko objašnjeni najvažniji čimbenici koji utječu na tijek fermentacije u proizvodnji vina, a mogu se grupirati u tri skupine - nedostatak nutrijenata, prisutnost spojeva koji inhibiraju alkoholnu fermentaciju te utjecaj enoloških postupaka. Pored zasebnih učinaka pojedinih čimbenika, moguće je i smanjenje brzine fermentacije zbog njihovog sinergističkog djelovanja, što fermentacijske probleme čini još složenijima.
proizvodnja vina ; fermentacija ; usporena fermentacija ; zastoj fermentacije
nije evidentirano
engleski
Selected biotechnological factors affecting alcoholic fermentation in winemaking
nije evidentirano
winemaking ; fermentation ; sluggish fermentation ; stuck fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
12 (3-4)
2017.
100-106
objavljeno
1847-3423
1847-7461