KEMIJSKI SASTAV SVJEŽE I DIMLJENE MORSKE PASTRVE (CROSBI ID 417273)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dulić, Marina
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
KEMIJSKI SASTAV SVJEŽE I DIMLJENE MORSKE PASTRVE
Cilj ovog rada bio je određivanje fizikalno- kemijskih svojstava, te određivanje sastava masnih kiselina svježe i dimljene morske pastrve. Ispitivanja su provedena na filetima svježe morske pastrve i vakumiranim filetima dimljene morske pastrve. Analiza fizikalnih i kemijskih svojstava provedena je određivanjem udjela vode, masti, proteina, soli, pepela i sastava masnih kiselina, te mjerenjem pH vrijednosti i L*, a*, b* vrijednosti boje. Određivanje udjela masti provedeno je AOAC metodom broj 991.36. Esterski vezane masne kiseline prevedene su u metilne estere masnih kiselina koji se pogodni za analizu plinskom kromatografijom. Sastav masnih kiselina je određen metodom plinske kromatografije uređajem CP-3800. Za injektiranje je korišten TriPlus autosampler. U uzorcima je nađeno 22 masne kiseline od čega ih je 21 identificirana. Od ukupne količine masnih kiselina u svježoj morskoj pastrvi identificirano je SFA 23, 14%, MUFA 40, 11%, PUFA 35, 53%, a u dimljenom filetu SFA 22, 87%, MUFA 36, 87%, PUFA 38, 65%. PUFA lakše oksidiraju nego zasićene masne kiseline zato proizvodi bogati omega 3 masnim kiselinama lakše podliježu lipidnoj perokidaciji. Fenoli kao antioksidansi mogu biti zaštita od lipidne peroksidacije što je vjerojatno razlog visokog sadržaja PUFA u ispitivanim dimljenim filetima.
pastrva, polinezasićene masne kiseline, uzgoj ribe, dimljenje ribe
nije evidentirano
engleski
CHEMICAL COMPOSITION OF FRESH AND SMOKED RAINBOW TROUT
nije evidentirano
rainbow trout, poly unsaturated fatty acids, farmed fish, smoked fish
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
09.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb