KVALITETA MESA KONZUMNOG ŠARANA IZ AUTOMATIZIRANOG INTENZIVNOG SUSTAVA UZGOJA (CROSBI ID 417274)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Padarčić, Marina
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
KVALITETA MESA KONZUMNOG ŠARANA IZ AUTOMATIZIRANOG INTENZIVNOG SUSTAVA UZGOJA
U radu je ispitana kvaliteta mesa konzumnog šarana (Cyprinus carpio L.) iz automatiziranog sustava uzgoja. Kemijski sastav mesa šarana značajno varira ovisno o načinu hranidbe, spolu i dijelu tijela. Automatiziran intenzivan uzgoj šarana uz automatsko hranjenje kompletnim smjesama, praćenje parametara ribnjaka, pravilnom dnevnom hranidbom i redovitim obrađivanjem ribnjaka rezultirati će kontroliranim kemijskim sastavom mesa. Stoga je svrha ovog rada utvrditi prehrambenu vrijednost mesa šarana uzgojenog automatiziranim intenzivnim načinom uzgoja, određujući osnovni kemijski sastav, sastav masnih kiselina i udio esencijalnih aminokiselina. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti da je udio masti u mesu šarana relativno nizak, omjer Ω-3 i Ω-6 masnih kiselina povoljan, te da je šaran dobar izvor visokovrijednih proteina povoljnog aminokiselinskog sastava.
šaran, automatiziran intenzivan uzgoj, Ω-3, Ω-6
nije evidentirano
engleski
MEAT QUALITY OF COMMON CARP FROM AUTOMATED INTENSIVE PRODUCTION
nije evidentirano
common carp, automated intensive production, Ω-3, /Ω-6
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
27.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb