Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ TOPLINSKE OBRADE NA SADRŽAJ UKUPNIH MASNIH KISELINA SKUŠE (CROSBI ID 417276)

Ocjenski rad | diplomski rad

Relatić, Ivona UTJECAJ TOPLINSKE OBRADE NA SADRŽAJ UKUPNIH MASNIH KISELINA SKUŠE / Vidaček, Sanja (mentor); Janči, Tibor (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Relatić, Ivona

Vidaček, Sanja

Janči, Tibor

hrvatski

UTJECAJ TOPLINSKE OBRADE NA SADRŽAJ UKUPNIH MASNIH KISELINA SKUŠE

Masne kiseline su jedne od važnijih i ispitivanijih komponenata hrane zbog njihovog utjecaja na ljudsko zdravlje. Riba kao izvor eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokosaheksaenske kiseline (DHA) među glavnim je sirovinama za ispitivanje. U ovom radu primjenjuju se metode toplinske obrade karakteristične za kućnu toplinsku obradu ribe, odnosno kuhanje. Ispitivana riba bila je skuša (Scomber scombrus). Ukupni udio lipida u svježoj sirovoj skuši iznosio je u prosijeku 6g/100g, dok se mijenja prilikom termičke obrade:smanjuje kuhanjem ribe u vodi i duplo povećava prženjem na ulju. Masne kiseline su ispitivane i detektirane plinskom kromatografijom. Najveća promjena u sastavu masnih kiselina ribe tretirane kuhanjem u usporedbi sa svježom ribom dogodila se prilikom prženja na ulju. Količina najvažnijih DHA i EPA smanjena je pečenjem u pećnici te uvelike smanjena prženjem na ulju gledano na ukupni udio lipida.

masne kiseline, DHA, EPA, plinska kromatografija, skuša, termička obrada

nije evidentirano

engleski

EFFECTS OF HEAT TREATMENT ON THE CONTENT OF FATTY ACIDS IN MACKEREL

nije evidentirano

fatty acids, DHA, EPA, gas chromatography, mackerel, heat treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

22.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija