SASTAV MASNIH KISELINA I IDENTIFIKACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA TIJEKOM SKLADIŠTENJA SMRZNUTE SKUŠE (CROSBI ID 417280)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Drobat, Ekaterina
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
SASTAV MASNIH KISELINA I IDENTIFIKACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA TIJEKOM SKLADIŠTENJA SMRZNUTE SKUŠE
Cilj ovog rada bio je identifikacija hlapljivih spojeva i praćenje oksidacije masti, u vakumiranoj skuši (izlovljenoj u Jadranskom moru) te podvrgnutoj sporom načinu smrzavanja u trajanju 3 mjeseca na –18 ºC. Izdvajanje hlapljivih sastojaka arome provedeno je pripremom uzoraka tehnikom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS-SPME) nakon čega je analiza izdvojenih hlapljivih spojeva provedena plinsko kromatografsko-maseno spektrometrijskom instrumentalnom metodom (GC-MS). Mogući indikatori promjena tijekom skladištenja u smrznutom stanju mogli bi biti oni koji su identificirani u kasnijim mjesecima skladištenja, odnosno 1-penten-3-ol, 2-etil-1- heksanol, 4-etilcikloheksanol, 2, 6- ciklooktadien-1-ol, 2-pentenal, 3, 4- pentadienal, 4-heptenal, tetradeken, 2- pentadeken-4-in, pentadekan, 3, 3-dimetil-2- butanon, 2, 5-oktandion. Nisu zapažene značajne promjene u udjelima nezasićenih masnih kiselina te u senzorskoj procjeni uzoraka.
hlapljivi spojevi, oksidacija masti, smrzavanje, skuša
nije evidentirano
engleski
FATTY ACID COMPOSITION AND IDENTIFICATION OF VOLATILES DURING STORAGE FROZEN MACKEREL
nije evidentirano
volatile compounds, fat oxidation, freezing, mackerel
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
21.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb