Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

SASTAV MASNIH KISELINA I IDENTIFIKACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA TIJEKOM SKLADIŠTENJA SMRZNUTE SKUŠE (CROSBI ID 417280)

Ocjenski rad | diplomski rad

Drobat, Ekaterina SASTAV MASNIH KISELINA I IDENTIFIKACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA TIJEKOM SKLADIŠTENJA SMRZNUTE SKUŠE / Vidaček, Sanja (mentor); Janči, Tibor (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Drobat, Ekaterina

Vidaček, Sanja

Janči, Tibor

hrvatski

SASTAV MASNIH KISELINA I IDENTIFIKACIJA HLAPLJIVIH SPOJEVA TIJEKOM SKLADIŠTENJA SMRZNUTE SKUŠE

Cilj ovog rada bio je identifikacija hlapljivih spojeva i praćenje oksidacije masti, u vakumiranoj skuši (izlovljenoj u Jadranskom moru) te podvrgnutoj sporom načinu smrzavanja u trajanju 3 mjeseca na –18 ºC. Izdvajanje hlapljivih sastojaka arome provedeno je pripremom uzoraka tehnikom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS-SPME) nakon čega je analiza izdvojenih hlapljivih spojeva provedena plinsko kromatografsko-maseno spektrometrijskom instrumentalnom metodom (GC-MS). Mogući indikatori promjena tijekom skladištenja u smrznutom stanju mogli bi biti oni koji su identificirani u kasnijim mjesecima skladištenja, odnosno 1-penten-3-ol, 2-etil-1- heksanol, 4-etilcikloheksanol, 2, 6- ciklooktadien-1-ol, 2-pentenal, 3, 4- pentadienal, 4-heptenal, tetradeken, 2- pentadeken-4-in, pentadekan, 3, 3-dimetil-2- butanon, 2, 5-oktandion. Nisu zapažene značajne promjene u udjelima nezasićenih masnih kiselina te u senzorskoj procjeni uzoraka.

hlapljivi spojevi, oksidacija masti, smrzavanje, skuša

nije evidentirano

engleski

FATTY ACID COMPOSITION AND IDENTIFICATION OF VOLATILES DURING STORAGE FROZEN MACKEREL

nije evidentirano

volatile compounds, fat oxidation, freezing, mackerel

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

21.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija