Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OKSIDACIJSKE PROMJENE NA MASTIMA RIBA TIJEKOM SKLADIŠTENJA U ZAMRZNUTOM STANJU (CROSBI ID 417286)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dujšin, Barbara OKSIDACIJSKE PROMJENE NA MASTIMA RIBA TIJEKOM SKLADIŠTENJA U ZAMRZNUTOM STANJU / Vidaček, Sanja (mentor); Janči, Tibor (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Dujšin, Barbara

Vidaček, Sanja

Janči, Tibor

hrvatski

OKSIDACIJSKE PROMJENE NA MASTIMA RIBA TIJEKOM SKLADIŠTENJA U ZAMRZNUTOM STANJU

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti stupanj oksidacije masti, sastav masnih kiselina i njegove promjene tijekom deset mjeseci skladištenja zamrznute ribe. Istraživanje je provedeno na osliću (Merlucius merlucius) i skuši (Scomber scombrus). Korištene su metode mjerenja boje, stupanj oksidacije, ekstrakcija masti po Smedesu i plinska kromatografija. U obje je vrste utvrđen nizak udio masti. To je za oslića očekivano. Skuša je inače masna riba, a niski udio masti u ovom istraživanju povezan je s vremenom ulova. U obje vrste najizraženije su promjene boje. Minimalne su promjene u oksidaciji masti i sastavu masnih kiselina tijekom skladištenja. Polinezasićene masne kiseline s vrlo povoljnim učinkom na ljudsko zdravlje, EPA i DHA, nisu se značajnije smanjile tijekom skladištenja, ali zbog niskog udjela masti, obje analizirane ribe ne predstavljaju značajan izvor EPA i DHA.

masne kiseline, oksidacija, oslić, skuša, zamrzavanje

nije evidentirano

engleski

OXIDATIVE CHANGES IN FISH FATS DURING FROZEN STORAGE

nije evidentirano

fatty acids, frozen, hake, mackerel, oxidation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

13.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija