Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze (CROSBI ID 77230)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Car, Antun ; Đukić, A ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić, Katica Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze // Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskog liječničkog zbora. Suplement, 119 (1997), suppl. 2; 83-83

Podaci o odgovornosti

Car, Antun ; Đukić, A ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić, Katica

hrvatski

Mediteranska prehrana kao protektivni čimbenik nastanka ateroskleroze

Kontrolirane studije u kojima je praćen razvoj srčanih bolesti uputile su na to da bi niz čimbenika mogao biti povezan s povećanim rizikom u razvoju tih bolesti. Dob, povišeni krvni tlak, povišena koncentracija kolesterola u serumu, gojaznost, pušenje i smanjenje tjelesne aktivnosti najčešće su spominjani rizični faktori. Proučavanje relativne važnosti svake od tih varijabli u razvoju ateroskleroze od izuzetnog je značaja. Cilj ove studije bio je utvrditi u kojoj mjeri lipidni profil određene populacije predstavlja prediktor razvoja aterosklerotičnih promjena.U tu svrhu uspoređene su serumske vrijednosti ukupnog kolesterola, HDL i LDL kolesterola te triglicerida u zdravoj populaciji dubrovačkog priobalja i zagrebačke regije (N=100 u obje skupine ispitanika).Prosječna dob ispitanika bila je 38 godina (raspon 30-45). Uz određivanje visine, težine i BMI svaki ispitanik ispunio je upitnik o navikama u prehrani, pušenju, konzumaciji alkohola itd. Na osnovu dobivenih podataka, očite su razlike u načinu prehrane između dviju ispitivanih populacija, poglavito s obzirom na unos zasićenih masnoća i proteina životinjskog porijekla. Posebno je praćena potrošnja maslinovbog ulja i češnjaka kao potencijalnih protektivnih čimbenika. Uočene su razlike u koncentracijama kolesterola i triglicerida, s tendencijom prema nižim vrijednostima ukupnog kolesterola i povoljnijem indeksu ateroskleroze u populaciji u kojoj prevladava mediteranski tip prehrane.

mediteranska prehrana; ateroskleroza

nije evidentirano

engleski

Mediterranien diet as a protective factor in the development of atherosclerosis

nije evidentirano

mediterranien diet; atherosclerosis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

119 (suppl. 2)

1997.

83-83

objavljeno

1330-4917

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita