Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom (CROSBI ID 417962)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zeljko, Mladena
Marković, Ksenija
hrvatski
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima krem proizvoda i čokolada ELISA metodom
Tijekom ovog istraživanja određeni su potencijalni alergeni kikirikija u osam uzoraka krem proizvoda i osam uzoraka čokolada s lješnjakom pomoću ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) metode te je ispitan stav potrošača o navodima potencijalne prisutnosti alergena kikirikija na deklaraciji tih proizvoda. Samo u jednom od analiziranih uzoraka nisu detektirani alergeni kikirikija, dok je u ostalima određen udio u rasponu od 0, 27 ± 0, 010 do 4, 05 ± 0, 030 mgkg-1. Između analiziranih uzoraka u kojima su određeni alergeni kikirikija, samo šest sadrži navod o potencijalnoj prisutnosti alergena kikirikija na deklaraciji. Ispitivanjem stavova potrošača o navodima na deklaraciji krem proizvoda i čokolada utvrđeno je da navod "Može sadržavati kikiriki u tragovima" 59 % ispitanika izdvaja kao najpoznatiji. Tijekom ovog istraživanja, u sedam analiziranih uzoraka krem proizvoda te dva uzorka čokolada s lješnjakom bez navoda, ELISA metodom detektirani su alergeni kikirikija.
alergeni, kikiriki, ELISA, čokolada, krem proizvod
nije evidentirano
engleski
Determination of peanut allergens in cocoa cream and chocolate by ELISA method
nije evidentirano
allergens, peanut, ELISA, chocolate, cocoa cream
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
29.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb