Luminometrijske metode u kontroli higijene u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 417963)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mekovec, Maja
Marković, Ksenija
hrvatski
Luminometrijske metode u kontroli higijene u prehrambenoj industriji
U prehrambenoj industriji izuzetno je važno uspostaviti sustav kontrole higijene kako ne bi došlo do kontaminacije proizvoda. Jedna od najvažnijih kontrola je mikrobiološka čistoća namirnica i cijelog sustava u kojem se provodi prerada. Trenutno se za takovu kontrolu koriste klasične mikrobiološke metode čiji je najveći nedostatak dugi vremenski period dobivanja krajnjih rezultata, zbog čega su se počele koristiti brze screening metode. Cilj ovog rada bio je ustanoviti mogućnost primjene luminometrijskih metoda u sustavu kontrole higijene površina u prehrambenoj industriji, kao jednih od brzih screening metoda. Uspoređena su luminometrijska mjerenja sa klasičnim mikrobiološkim metodama na istim kontrolnim točkama utvrđenim HACCP planom. Luminometrijska mjerenja provedena tijekom istraživanja dala su rezultate koji su dobar pokazatelj stupnja higijene, kompatibilne sa klasičnim mikrobiološkim metodama. Usporedbom rezultata dobivenih pomoću triju metoda zaključeno je kako se luminometrijska mjerenja mogu koristiti u kontroli higijene unutar HACCP sustava kao brza screening metoda.
HACCP ; luminometrijske metode ; screening metode
nije evidentirano
engleski
Luminometric methods in hygiene control in food industry
nije evidentirano
HACCP ; luminometric methods ; screening methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
26.02.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb