Usporedba dviju metoda za određivanje udjela saharoze u medu (CROSBI ID 417971)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Poljanec, Ivna
Vahčić, Nada
hrvatski
Usporedba dviju metoda za određivanje udjela saharoze u medu
Med je glavni proizvod pčelarstva i kao namirnica, poznat je od davnina. U bogatoj ponudi meda, ponekad upitne kvalitete, prilikom stavljanja na tržište nužno je analizirati njegov sastav. Kvalitativno i kvantitativno određivanje ugljikohidrata u medu predmet je mnogih istraživanja bilo da se radi o rutinskim procjenama kvalitete (prema Pravilniku), utvrđivanju patvorenja meda ili određivanju botaničkog i/ili geografskog podrijetla meda. Cilj rada bio je odrediti udio saharoze u uzorcima meda standardnom i enzimskom metodom, dobivene rezultate statistički obraditi te utvrditi može li se enzimska metoda također koristiti pri određivanju saharoze u medu. Za procjenu dviju analitičkih metoda razmatrani su: preciznost, usporedivost i točnost. Izračunati statistički parametri pokazali su kako nema statistički značajne razlike između korištenih metoda, tj. enzimska metoda može se koristiti jer je jednostavna, brza te osjetljiva na niske koncentracije analita.
med ; saharoza ; usporedba metoda
nije evidentirano
engleski
Comparaison of two methods for determination of sucrose content in honey
nije evidentirano
honey ; sucrose ; comparaison of methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
08.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb