Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba dviju metoda za određivanje udjela saharoze u medu (CROSBI ID 417971)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Poljanec, Ivna Usporedba dviju metoda za određivanje udjela saharoze u medu / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Poljanec, Ivna

Vahčić, Nada

hrvatski

Usporedba dviju metoda za određivanje udjela saharoze u medu

Med je glavni proizvod pčelarstva i kao namirnica, poznat je od davnina. U bogatoj ponudi meda, ponekad upitne kvalitete, prilikom stavljanja na tržište nužno je analizirati njegov sastav. Kvalitativno i kvantitativno određivanje ugljikohidrata u medu predmet je mnogih istraživanja bilo da se radi o rutinskim procjenama kvalitete (prema Pravilniku), utvrđivanju patvorenja meda ili određivanju botaničkog i/ili geografskog podrijetla meda. Cilj rada bio je odrediti udio saharoze u uzorcima meda standardnom i enzimskom metodom, dobivene rezultate statistički obraditi te utvrditi može li se enzimska metoda također koristiti pri određivanju saharoze u medu. Za procjenu dviju analitičkih metoda razmatrani su: preciznost, usporedivost i točnost. Izračunati statistički parametri pokazali su kako nema statistički značajne razlike između korištenih metoda, tj. enzimska metoda može se koristiti jer je jednostavna, brza te osjetljiva na niske koncentracije analita.

med ; saharoza ; usporedba metoda

nije evidentirano

engleski

Comparaison of two methods for determination of sucrose content in honey

nije evidentirano

honey ; sucrose ; comparaison of methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

08.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija