Mineralne tvari u pršutu (CROSBI ID 417972)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Radman, Marija
Vahčić, Nada
hrvatski
Mineralne tvari u pršutu
Mineralne tvari su neophodne za normalno funkcioniranje organizma, ali mogu imati nepoželjne učinke ako se konzumiraju u neodgovarajućim količinama stoga je njihovo određivanje u namirnicama od iznimne važnosti. Meso je nutritivno vrijedna namirnica i izvrstan je izvor minerala kao što su željezo, bakar, cink i magnezij. Jedan od visokovrijednih trajnih suhomesnatih proizvoda je pršut. Određivan je udio pepela metodom suhog spaljivanja te količine magnezija i kalcija u 14 različitih uzoraka dalmatinskog pršuta metodom atomske apsorpcijske spektrofotometrije. Istraživanje je pokazalo da uzorci pršuta sadrže u prosjeku 7, 9% pepela te 18, 9 miligrama kalcija, odnosno 34, 6 miligrama magnezija na 100 grama pršuta. Određene količine kalcija i magnezija pokazuju da pršut nije dobar izvor ni kalcija ni magnezija.
atomska apsorpcijska spektrofotometrija ; kalcij ; magnezij ; mineralne tvari ; pršut
nije evidentirano
engleski
Mineral elements in dry-cured ham
nije evidentirano
atomic absorption spectrophotometry ; calcium ; dry-cured ham ; magnesium ; mineral elements
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
11.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb