Senzorska procjena meda (CROSBI ID 417973)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lovrek ; Lea
Vahčić, Nada
hrvatski
Senzorska procjena meda
Med je sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara cvjetova medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Senzorska procjena kao znanstvena disciplina bavi se procjenom proizvoda kroz evaluiranje svojstava proizvoda koja se mogu osjetiti jednim od 5 osjetilnih organa, te ima vrlo značajnu ulogu u proizvodnji meda. Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorska svojstva po 5 uzoraka meda bagrema, 5 uzoraka cvjetnog meda i 5 uzoraka meda kestena koji su izuzeti iz uzoraka namijenjenih za 10. Međunarodno natjecanje pčelara u kvaliteti meda „ZZZAGIMED 2014.“. Senzorska procjena provedena je od strane 5 senzorskih ispitivača, a ocjenjivano je 5 parametara – čistoća, bistrina, boja, miris i okus.
med ; senzorska procjena ; kvantitativna deskriptivna analiza
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of honey
nije evidentirano
honey ; sensory evaluation ; quantitative descriptive analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
08.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb