Senzorska procjena meda koji nisu skloni kristalizaciji (CROSBI ID 417977)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mikac, Sara
Vahčić, Nada
hrvatski
Senzorska procjena meda koji nisu skloni kristalizaciji
Med je sladak, gust, viskozan, tekuć ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koji pčele sakupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja. Senzorska procjena kao znanstvena disciplina bavi se procjenom proizvoda kroz evaluiranje svojstava proizvoda koja se mogu osjetiti jednim od 5 osjetilnih organa, te ima vrlo značajnu ulogu u proizvodnji meda. Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorska svojstva 15 uzoraka meda kestena koji su izuzeti iz uzoraka namijenjenih za 11. Međunarodno natjecanje pčelara u kvaliteti meda „ZZZAGIMED 2015.“ Senzorska procjena je provedena od strane 5 senzorskih analitičara, a ocjenjivano je 5 parametara - čistoća, bistrina, boja, miris i okus meda.
med kestena ; senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of honey that are not prone to crystallization
nije evidentirano
chestnut honey ; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
30.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb