Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorska procjena sokova od aronije (CROSBI ID 417980)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rupert, Maja Senzorska procjena sokova od aronije / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Rupert, Maja

Vahčić, Nada

hrvatski

Senzorska procjena sokova od aronije

Aronija (Aronia melanocarpa), jagodasto voće iz porodica ruža (Rosaceae), porijeklom je iz sjeverne Amerike. Plod je bobica, oporog i pomalo kiselo-slatkastog okusa s visokom količinom korisnih sastojaka, antioksidansa i antocijana, minerala i vitamina. Cilj ovog rada bio je utvrditi postoji li razlika između sokova aronije koji su se nalazili na hrvatskom tržištu tijekom 2014. Obzirom na senzorska svojstva provedena je senzorska procjena 11 sokova aronije od strane 7 senzorskih analitičara uz korištenje Kvantitativne deskriptivne analize i skale intenziteta od 0 do 10. Ocjenjivano je 13 parametara, a oni su sljedeći: boja, miris na svježe, miris na fermentirano, slatkost, kiselost, gorkost, astringirajuće, aroma na aroniju, aroma na cvjetno, „flavour“, „off flavour“, zaokruženost i sveukupni dojam. Zaključak je da ne postoji sveukupna senzorska razlika između sokova na tržištu.

aronija ; sok ; senzorska procjena ; kvantitativna deskriptivna analiza

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of aronia juice

nije evidentirano

aronia ; juice ; sensory evaluation ; Quantitative Descriptive Analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam