Udio kuhinjske soli u kruhu (CROSBI ID 418048)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Delaš Aždajić, Marija
Vahčić, Nada
hrvatski
Udio kuhinjske soli u kruhu
Cilj ovog rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u kruhu iz pekarnica s područja Grada Zagreba i vodećih hrvatskih proizvođača pekarskih proizvoda. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5 grama kuhinjske soli, dok je u brojnim zemljama svijeta unos višestruko veći od preporučenog predstavljajući time globalni javnozdravstveni problem. Glavni izvori natrijeva klorida u hrani su: pekarski proizvodi, a slijede mesni i mliječni proizvodi te dosoljavanje prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Udio kuhinjske soli u kruhu utvrđen je titracijskom metodom po Mohru kojom se određuju ioni Cl- i Br- korištenjem standardne otopine AgNO3 u neutralnom mediju. Rezultati dobiveni ovim istraživanjem pokazuju kako prosječni udio kuhinjske soli u analiziranom kruhu iznosi 2, 24 %, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti predviđenih Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1, 4 %).
kronične nezarazne bolesti ; kruh ; kuhinjska sol ; natrijev klorid ; prevencija
nije evidentirano
engleski
Amount of sodium chloride in bread
nije evidentirano
chronical non - infectious diseases ; bread ; salt ; sodium chloride ; prevention
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
08.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb