Kemijski sastav kestena istočne Hrvatske (CROSBI ID 418099)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Belančić, Antonela
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav kestena istočne Hrvatske
U ovom radu su analizirani uzorci kestena sa 3 različita prirodna staništa u Hrvatskoj. Prikupljeno je 30 uzoraka sa područja: Moslavačka gora, Krndija i Psunj. Određen je osnovni kemijski sastav kestena: udio suhe tvari, udio vode, udio pepela, udio sirove masti, udio sirovih proteina, udio škroba, udio reducirajućih šećera te udio saharoze. Dobiveni rezultati su pokazali da se prosječni udio vode kretao od 51, 80 do 54, 31 %, prosječni udio pepela od 1, 10 do 1, 31 %, prosječni udio sirove masti od 1, 37 do 1, 58 %, prosječni udio sirovih proteina od 2, 69 do 2, 92 %, prosječni udio škroba od 29, 27 do 32, 03 %, prosječni udio reducirajućih šećera od 0, 70 do 0, 78 %, dok se prosječni udio saharoze kretao od 7, 10 do 9, 01 %. Analiza varijance (ANOVA) je pokazala da postoji statistički značajna razlika između prirodnih staništa kestena po svim analiziranim parametrima, dok unutar samih staništa između uzoraka ne postoje statistički značajne razlike.
kesten ; kemijski sastav ; škrob
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of chestnuts from eastern Croatia
nije evidentirano
chestnut ; chemical compositi on ; starch
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb