Količina alergena u mesnim proizvodima (CROSBI ID 418105)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Poljanec, Ivna
Vahčić, Nada
hrvatski
Količina alergena u mesnim proizvodima
Cilj ovog rada bio je analizirati prisutnost alergena glutena, soje, proteina mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti označavaju li proizvođači eventualno prisutne alergene u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Određivanje alergena provedeno je primjenom ELISA metode na pedeset i jednom uzorku različitih mesnih proizvoda različitih proizvođača zastupljenih na tržištu Republike Hrvatske. Rezultati istraživanja pokazali su kako se najviša razina glutena nalazi u hrenovkama (63, 73 mgkg-1), proteina mlijeka u paštetama (380, 42 mgkg-1), soje također u paštetama (25, 7 mgkg-1) i gorušice u kobasicama za pečenje (14 mgkg-1). U šest proizvoda određeni su alergeni, a da njihova prisutnost nije bila navedena na deklaraciji. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.
alergeni ; mesni proizvodi ; ELISA metoda
nije evidentirano
engleski
Allergens in meat products
nije evidentirano
allergens ; meat products ; ELISA method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
20.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb