Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Količina alergena u mesnim proizvodima (CROSBI ID 418105)

Ocjenski rad | diplomski rad

Poljanec, Ivna Količina alergena u mesnim proizvodima / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Poljanec, Ivna

Vahčić, Nada

hrvatski

Količina alergena u mesnim proizvodima

Cilj ovog rada bio je analizirati prisutnost alergena glutena, soje, proteina mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti označavaju li proizvođači eventualno prisutne alergene u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Određivanje alergena provedeno je primjenom ELISA metode na pedeset i jednom uzorku različitih mesnih proizvoda različitih proizvođača zastupljenih na tržištu Republike Hrvatske. Rezultati istraživanja pokazali su kako se najviša razina glutena nalazi u hrenovkama (63, 73 mgkg-1), proteina mlijeka u paštetama (380, 42 mgkg-1), soje također u paštetama (25, 7 mgkg-1) i gorušice u kobasicama za pečenje (14 mgkg-1). U šest proizvoda određeni su alergeni, a da njihova prisutnost nije bila navedena na deklaraciji. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.

alergeni ; mesni proizvodi ; ELISA metoda

nije evidentirano

engleski

Allergens in meat products

nije evidentirano

allergens ; meat products ; ELISA method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

20.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija