Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem (CROSBI ID 418190)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tuđen, Lucija Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Tuđen, Lucija

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem

List masline karakterizira veliki udio polifenolnih spojeva sa značajnim antioksidacijskim potencijalom. Zbog toga polifenolni ekstrakt lista masline kao dobar antioksidans ima primjenu u prehrambenoj industriji kako bi se smanjile promjene na hrani tijekom prerade hrane ili skladištenja ali i kao dodatak funkcionalnoj hrani. Da bi se zaštitila biološka aktivnost fenola tijekom procesiranja hrane i prolaza kroz probavni trakt primjenjuje se tehnika mikroinkapsulacije. Cilj ovog rada bio je provesti inkapsulaciju ekstrakta lista masline sušenjem raspršivanjem. Prvo su se istražile vrste nosača i procesni parametri za inkapsulaciju galne kiseline, predstavnika polifenolnih spojeva. Korišteni su arapska guma, maltodekstrin i inulin uz primjenu temperature sušenja (120, 150, 180 °C) i omjer aktivne komponente i nosača u otopini za sušenje (3:1, 5:1). Zatim su najbolji procesni parametri za svaki nosač primijenjeni za inkapsulaciju ekstrakta lista masline. Najbolji rezultati sušenja ekstrakta lista masline postignuti su sušenjem uz kombinaciju arapske gume i maltodekstrina (150 °C, 3:1).

list masline, maltodekstrin, arapska guma, inulin, polifenoli

Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane", HRZZ-3035.

engleski

The effects of gum arabic, maltodextrin and inulin on phenolic compounds in model solutions and olive leaf extracts during spray drying

nije evidentirano

olive leaf, maltodextrin, gum arabic, inulin, polyphenolic

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

22.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija