Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem (CROSBI ID 418190)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tuđen, Lucija
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Utjecaj arapske gume, maltodekstrina i inulina na fenolne spojeve modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem
List masline karakterizira veliki udio polifenolnih spojeva sa značajnim antioksidacijskim potencijalom. Zbog toga polifenolni ekstrakt lista masline kao dobar antioksidans ima primjenu u prehrambenoj industriji kako bi se smanjile promjene na hrani tijekom prerade hrane ili skladištenja ali i kao dodatak funkcionalnoj hrani. Da bi se zaštitila biološka aktivnost fenola tijekom procesiranja hrane i prolaza kroz probavni trakt primjenjuje se tehnika mikroinkapsulacije. Cilj ovog rada bio je provesti inkapsulaciju ekstrakta lista masline sušenjem raspršivanjem. Prvo su se istražile vrste nosača i procesni parametri za inkapsulaciju galne kiseline, predstavnika polifenolnih spojeva. Korišteni su arapska guma, maltodekstrin i inulin uz primjenu temperature sušenja (120, 150, 180 °C) i omjer aktivne komponente i nosača u otopini za sušenje (3:1, 5:1). Zatim su najbolji procesni parametri za svaki nosač primijenjeni za inkapsulaciju ekstrakta lista masline. Najbolji rezultati sušenja ekstrakta lista masline postignuti su sušenjem uz kombinaciju arapske gume i maltodekstrina (150 °C, 3:1).
list masline, maltodekstrin, arapska guma, inulin, polifenoli
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane", HRZZ-3035.
engleski
The effects of gum arabic, maltodextrin and inulin on phenolic compounds in model solutions and olive leaf extracts during spray drying
nije evidentirano
olive leaf, maltodextrin, gum arabic, inulin, polyphenolic
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb