Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina (CROSBI ID 418191)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dobrinčić, Ana
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih nosača (maltodekstrina (MD), inulina (I) i smjese maltodekstrina i inulina (MI)) na prinos praha, učinkovitost mikroinkapsulacije ukupnih fenola i fizikalna svojstva prahova ekstrakta lista masline dobivenih sušenjem raspršivanjem. Kako bi se utvrdila optimalna temperatura (120, 150, 180 °C) te omjer uzorak:nosač (3:1, 5:1), za svaki od nosača, provedeno je sušenje modelnih otopina galne kiseline. Optimalna temperatura za sva tri korištena nosača je 150 C. Optimalan omjer galne kiseline i nosača uz MD i MI je 5:1, a uz I 3:1. Navedeni parametri zatim su korišteni za sušenje ekstrakta lista masline. Upotrebom MI postignut je najveći prinos praha ekstrakta lista masline (39, 97 %), najveća učinkovitost mikroinkapsulacije (33, 81 %) i najbolja fizikalna svojstva praha, a upotrebom I najveća koncentracija fenola (128, 68 mg GAE/g praha). Koncentracije ukupnih fenola u dobivenim prahovima povećane su više od tri puta u odnosu na prah lista masline prije sušenja.
list masline, sušenje raspršivanjem, maltodekstrin, inulin, ukupni fenoli
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.
engleski
Influence of matrodextrin and inulin addition in spray drying process of gallic acid model solution and olive leaves extract
nije evidentirano
olive leaf, spray drying, maltodextrin, inulin, polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb