Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina (CROSBI ID 418191)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dobrinčić, Ana Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Dobrinčić, Ana

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Promjene fenolnih spojeva modelnih otopina i ekstrakta lista masline pri sušenju raspršivanjem uz dodatak maltodekstrina i inulina

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih nosača (maltodekstrina (MD), inulina (I) i smjese maltodekstrina i inulina (MI)) na prinos praha, učinkovitost mikroinkapsulacije ukupnih fenola i fizikalna svojstva prahova ekstrakta lista masline dobivenih sušenjem raspršivanjem. Kako bi se utvrdila optimalna temperatura (120, 150, 180 °C) te omjer uzorak:nosač (3:1, 5:1), za svaki od nosača, provedeno je sušenje modelnih otopina galne kiseline. Optimalna temperatura za sva tri korištena nosača je 150 C. Optimalan omjer galne kiseline i nosača uz MD i MI je 5:1, a uz I 3:1. Navedeni parametri zatim su korišteni za sušenje ekstrakta lista masline. Upotrebom MI postignut je najveći prinos praha ekstrakta lista masline (39, 97 %), najveća učinkovitost mikroinkapsulacije (33, 81 %) i najbolja fizikalna svojstva praha, a upotrebom I najveća koncentracija fenola (128, 68 mg GAE/g praha). Koncentracije ukupnih fenola u dobivenim prahovima povećane su više od tri puta u odnosu na prah lista masline prije sušenja.

list masline, sušenje raspršivanjem, maltodekstrin, inulin, ukupni fenoli

Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.

engleski

Influence of matrodextrin and inulin addition in spray drying process of gallic acid model solution and olive leaves extract

nije evidentirano

olive leaf, spray drying, maltodextrin, inulin, polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

26.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija