Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi (CROSBI ID 418192)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ivanković, Monika
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja pri sniženoj temperaturi
U ovome radu cilj je bio ispitati stabilnost napitka od lista masline tijekom 12 tjedana skladištenja pri temperaturi od 8 ⁰C. Svojstva koja su se pratila i analize koje su se provodile su: boja (CIELAB metodom), senzorska svojstva (kvalitativnom deskriptivnom analizom), koncentracija ukupnih fenola (pomoću Folin-Ciocalteu reagensa), antioksidacijski kapacitet (DPPH metodom) te mikrobiološka svojstva. Rezultati pokazuju da se povećanje a, b, C i ΔE vrijednosti te smanjenje L i H⁰ vrijednosti. Koncentracija fenola se vremenom nije značajnije smanjila, kao ni antioksidacijski kapacitet. Skladištenjem su se senzorska svojstva mijenjala i to tako da su se smanjili intenzitet žute boje, miris na list masline, trpki okus, strani miris, a povećao se intenzitet smeđe boje te harmoničnost okusa. Mikrobiološka ispitivanja ukazuju na prihvatljivu stabilnost napitka tijekom skladištenja.
antioksidacijski kapacitet, list masline, napitak, skladištenje, ukupni fenoli
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.
engleski
The stability of olive leaf drink during storage at low temperature
nije evidentirano
antioxidant capacity, olive leaf, drink, storage, total phenol
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
18.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb