Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja na sobnoj temperaturi (CROSBI ID 418194)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lončarić, Petra Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja na sobnoj temperaturi / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lončarić, Petra

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja na sobnoj temperaturi

Cilj ovog rada je praćenje stabilnosti napitka od lista masline tijekom tromjesečnog skladištenja na sobnoj temperaturi određivanjem ukupnih fenola, antioksidacijske aktivnosti, boje, senzorskih svojstava te mikrobiološke kakvoće. Ukupni fenoli su određivani Folin – Ciocalteu metodom, a antioksidacijska aktivnost DPPH metodom. Boja se mjerila po CIELAB sustavu, a za određivanje senzorskih svojstava provedena je kvantitativna deskriptivna analiza. Udio ukupnih fenola u napitku kreće se od 0, 276 mg GAE/mL do 0, 186 mg GAE/mL, a tijekom skladištenja nije uočen jedinstveni trend promjena. Isto se odnosi i na antioksidacijsku aktivnost napitka samo se ona kretala u vrlo uskom rasponu od 0, 144 – 0, 149 μmol TAE/mL. Senzorska analiza ukazuje na vrlo male promjene senzorskih svojstava napitka. Skladištenjem se povećava ukupna razlika obojenosti. Mikrobiološka analiza je pokazala prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija iznad dopuštene granice, ali stabilnost tijekom skladištenja.

antioksidacijska aktivnost, list masline, napitak, skladištenje, ukupni fenoli

Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.

engleski

The stability of olive leaf drink during storage at room temperature

nije evidentirano

antioxidant activity, total phenol content, drink, olive leaf, storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

07.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija