Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja na sobnoj temperaturi (CROSBI ID 418194)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lončarić, Petra
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Stabilnost napitka od lista masline tijekom skladištenja na sobnoj temperaturi
Cilj ovog rada je praćenje stabilnosti napitka od lista masline tijekom tromjesečnog skladištenja na sobnoj temperaturi određivanjem ukupnih fenola, antioksidacijske aktivnosti, boje, senzorskih svojstava te mikrobiološke kakvoće. Ukupni fenoli su određivani Folin – Ciocalteu metodom, a antioksidacijska aktivnost DPPH metodom. Boja se mjerila po CIELAB sustavu, a za određivanje senzorskih svojstava provedena je kvantitativna deskriptivna analiza. Udio ukupnih fenola u napitku kreće se od 0, 276 mg GAE/mL do 0, 186 mg GAE/mL, a tijekom skladištenja nije uočen jedinstveni trend promjena. Isto se odnosi i na antioksidacijsku aktivnost napitka samo se ona kretala u vrlo uskom rasponu od 0, 144 – 0, 149 μmol TAE/mL. Senzorska analiza ukazuje na vrlo male promjene senzorskih svojstava napitka. Skladištenjem se povećava ukupna razlika obojenosti. Mikrobiološka analiza je pokazala prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija iznad dopuštene granice, ali stabilnost tijekom skladištenja.
antioksidacijska aktivnost, list masline, napitak, skladištenje, ukupni fenoli
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.
engleski
The stability of olive leaf drink during storage at room temperature
nije evidentirano
antioxidant activity, total phenol content, drink, olive leaf, storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
07.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb