Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline (CROSBI ID 418196)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marić, Martina
Levaj, Branka
hrvatski
Utjecaj pripreme i vremena stajanja na parametre boje i ukupne fenole napitka od lista masline
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj pripreme i vremena stajanja na koncentraciju ukupnih fenola i boju napitka dobivenog od listića masline. U tu svrhu pripremljena je infuzija na tri različita načina, i to tako da je kontakt listića i vode početno zagrijane na 100oC bio 5, 10 te 15 min. Promjene su se pratile nakon stajanja od 5, 15, 30, 60, 240 te 420 min. Ukupni fenoli određeni su pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a boja primjenom kolorimetra. Prema rezultatima dobivenim provedenim istraživanjem, može se zaključiti da se unatoč oscilacijama pri različitim vremenima stajanja, količina ukupnih fenola povećava s vremenom kontakta, dok su promjene u boji vrlo neznatne. S vremenom stajanja infuzije sežu polagano prema tamnijim nijansama, a koncentracija ukupnih fenola se ne mijenja značajno.
infuzija lista masline, napitak, parametri boje, ukupni fenoli
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane“, HRZZ-3035.
engleski
Effect of preparation procedure on phenols and color parameters of olive leaves drinks
nije evidentirano
olive leaf infusion, drink, total phenols, color parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
17.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb