Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje (CROSBI ID 418201)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zovko, Mirela
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje
Eksperimentom je istražen utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromtski profil višnje. Analizirani su uzorci ploda različitih sorata višnje s područja Zadra i Osijeka, koji su brani u više termina berbe u različitim stadijima zrelosti ploda. Sorte proučavane eksperimentom su Oblačinska s genotipovima OS, D-6, 6 i 18, Maraska s genotipovima MA i Brač-6, te Rexelle, Heimann, Kelleris i Cigančica. Rezultati su dobiveni provedbom plinske kromatografije uz masenu spektrometriju. Identifikacija je provedena pomoću smjese alkana i pomoću računalnog programa AMDIS. Dobivenim rezultatima utvrđeno je da ukupan udio spojeva arome raste zrenjem ploda višnje, te je najzastupljeniji spoj u svim uzorcima višnje benzaldehid. Rezultati istraživanja pokazuju razliku u udjelima pojedinih spojeva arome kod istih sorti, uzgajanih na dvije različite lokacije, tj. Zadar i Osijek te da je Cigančica sorta kod koje je identificirano najmanji broj spojeva arome, dok je kod genotipova Maraske i Oblačinske višnje, identificirano najviši broj spojeva arome.
višnja, aroma, zrenje, GC-MS
nije evidentirano
engleski
Influence of harvest time and growing area on aroma components in sour cherry
nije evidentirano
sour cherry, aroma, ripening, GC-MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
30.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb