Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje (CROSBI ID 418201)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zovko, Mirela Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Zovko, Mirela

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromatski profil višnje

Eksperimentom je istražen utjecaj termina berbe i područja uzgoja na aromtski profil višnje. Analizirani su uzorci ploda različitih sorata višnje s područja Zadra i Osijeka, koji su brani u više termina berbe u različitim stadijima zrelosti ploda. Sorte proučavane eksperimentom su Oblačinska s genotipovima OS, D-6, 6 i 18, Maraska s genotipovima MA i Brač-6, te Rexelle, Heimann, Kelleris i Cigančica. Rezultati su dobiveni provedbom plinske kromatografije uz masenu spektrometriju. Identifikacija je provedena pomoću smjese alkana i pomoću računalnog programa AMDIS. Dobivenim rezultatima utvrđeno je da ukupan udio spojeva arome raste zrenjem ploda višnje, te je najzastupljeniji spoj u svim uzorcima višnje benzaldehid. Rezultati istraživanja pokazuju razliku u udjelima pojedinih spojeva arome kod istih sorti, uzgajanih na dvije različite lokacije, tj. Zadar i Osijek te da je Cigančica sorta kod koje je identificirano najmanji broj spojeva arome, dok je kod genotipova Maraske i Oblačinske višnje, identificirano najviši broj spojeva arome.

višnja, aroma, zrenje, GC-MS

nije evidentirano

engleski

Influence of harvest time and growing area on aroma components in sour cherry

nije evidentirano

sour cherry, aroma, ripening, GC-MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

30.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija