Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova jagoda tijekom skladištenja (CROSBI ID 418202)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Solarić, Tea
Levaj, Branka
hrvatski
Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova jagoda tijekom skladištenja
Cilj rada je istražiti kako način na koji se plod jagode hladi i sastav atmosfere pakiranja utječe na antioksidacijski kapacitet u razdoblju skladištenja pri tri temperature. Ispitivane su tehnike hlađenja vakuumom i normalno hlađenje u hladnjaku. Svježe jagode sorte Joly hladile su se nezapakirane (kontrolni uzorak), zapakirane u uvjetima modificirane atmosfere (MA) i zapakirane u atmosferi zraka pri 1°C, 5°C i 10°C. Antioksidacijski kapacitet jagoda određivan je DPPH metodom 1., 4. i 7. dana skladištenja. Jagode koje su skladištene u atmosferi zraka kao: obično hlađene - nezapakirane, obično hlađene - zapakirane i hlađene vakuumom - zapakirane, pokazuju najviši antioksidacijski kapacitet hlađenjem na 1°C, a najniži na 10°C. Skladištenjem zapakiranih jagoda u MA, hlađenih vakuumom i normalno, pokazuju najviši antioksidacijski kapacitet hlađenjem na 10°C, a najniži na 5°C. Tri najviše izmjerene vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta sedmog dana skladištenja su u uvjetima: obično hlađene - nezapakirane jagode 1°C, obično hlađene – zapakirane u atmosferi zraka 1°C i obično hlađene – nezapakirane na 5°C.
jagode, skladištenje, hlađenje, pakiranje, antioksidacijski kapacitet
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine", HRZZ-09.01/279
engleski
Impact of way of cooling and atmosphere on antioxidant capacity of packed strawberries fruit durning storage
nije evidentirano
strawberries, storage, cooling, packaging, antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
08.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb