Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova jagoda tijekom skladištenja (CROSBI ID 418202)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Solarić, Tea Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova jagoda tijekom skladištenja / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Solarić, Tea

Levaj, Branka

hrvatski

Utjecaj načina hlađenja te sastava atmosfere na antioksidacijski kapacitet zapakiranih plodova jagoda tijekom skladištenja

Cilj rada je istražiti kako način na koji se plod jagode hladi i sastav atmosfere pakiranja utječe na antioksidacijski kapacitet u razdoblju skladištenja pri tri temperature. Ispitivane su tehnike hlađenja vakuumom i normalno hlađenje u hladnjaku. Svježe jagode sorte Joly hladile su se nezapakirane (kontrolni uzorak), zapakirane u uvjetima modificirane atmosfere (MA) i zapakirane u atmosferi zraka pri 1°C, 5°C i 10°C. Antioksidacijski kapacitet jagoda određivan je DPPH metodom 1., 4. i 7. dana skladištenja. Jagode koje su skladištene u atmosferi zraka kao: obično hlađene - nezapakirane, obično hlađene - zapakirane i hlađene vakuumom - zapakirane, pokazuju najviši antioksidacijski kapacitet hlađenjem na 1°C, a najniži na 10°C. Skladištenjem zapakiranih jagoda u MA, hlađenih vakuumom i normalno, pokazuju najviši antioksidacijski kapacitet hlađenjem na 10°C, a najniži na 5°C. Tri najviše izmjerene vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta sedmog dana skladištenja su u uvjetima: obično hlađene - nezapakirane jagode 1°C, obično hlađene – zapakirane u atmosferi zraka 1°C i obično hlađene – nezapakirane na 5°C.

jagode, skladištenje, hlađenje, pakiranje, antioksidacijski kapacitet

Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine", HRZZ-09.01/279

engleski

Impact of way of cooling and atmosphere on antioxidant capacity of packed strawberries fruit durning storage

nije evidentirano

strawberries, storage, cooling, packaging, antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

08.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija