Određivanje stabilnosti soka mandarine tijekom skladištenja (CROSBI ID 418205)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petrušić, Gabrijela
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Određivanje stabilnosti soka mandarine tijekom skladištenja
U soku od mandarina, proizvedenom od mješavine kasnih sorti, ubranih na području doline Neretve u prosincu 2014. godine, skladištenom na temperaturama -18 ˚C, +4 ˚C i +20 ˚C, u intervalima od 21 dan u trajanju od 90 dana, određivani su fizikalno-kemijski parametri (pH, ukupna kiselost i topljiva suha tvar), parametri boje, ukupna razlika obojenosti, ukupni karotenoidi, senzorska svojstva i mikrobiološka stabilnost. Također je provedena analiza soka prije i nakon pasterizacije. Promjene ukupnih karotenoioda praćene su pomoću spektrofotometrijske metode i promjene boje određivanjem Lab parametara boje primjenom kolorimetra. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno kvantitativnom deskriptivnom analizom. Mikrobiološka stabilnost praćena je određivanjem ukupnog broja mikroorganizama. Na temelju dobivenih rezultata, primijećeno je da pasterizacija utječe na blago povećanje vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara, smanjenje parametara boje i količine ukupnih karotenoida. Rezultati su pokazali da temperatura i vrijeme skladištenja utječu samo na promjene senzorskih svojstava soka, te da je optimalna temperatura skladištenja +4 ˚C. Mikrobiološko ispitivanje je pokazalo zdravstvenu ispravnost svih uzoraka.
mandarina, sok, fizikalno kemijska svojstva, senzorska svojstva, ukupni karotenoidi, boja, zdravstvena ispravnost
nije evidentirano
engleski
Determination of stability of mandarin juice during storage
nije evidentirano
mandarin, juice, physical-chemical parameters, sensory properties, total carotenoids, color, health safety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
30.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb