Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke (CROSBI ID 418207)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pranjić, Tanja
Levaj, Branka ; Vidrih, Rajko
hrvatski
Utjecaj folijarne primjene kalcija i dušika na aromatski profil jabuke
Jabuke sorte 'Discovery' su tijekom rasta bile tretirane dodatnim količinama kalcija i dušika. Tako tretirane jabuke su ubrane i skladištene na 1°C u normalnoj atmosferi na 3 mjeseca. Uzorci su pripremljeni prije i po završetka skladištenja. Svrha eksperimenta bila je uvidjeti kako kalcijeva i dušikova folijarna primjena, te čuvanje u normalnoj atmosferi utječu na sintezu aromatičnih tvari jabuke. Ukupno je identificirano i kvantificirano 15 hlapljivih spojeva. Folijarna primjena kalcija i dušika negativno je utjecala na sintezu estera, a pozitivno na sintezu alkohola. Skladištenjem uzoraka povećala se koncentracija alkohola, posebno 1-butanola, a koncentracija estera se smanjila u tretiranim jabukama. Nakon skladištenja sintetizirao se novi spoj, metil butanoat.
jabuka, aroma, mineralna ishrana, kalcij, dušik
Rad je izrađen u Laboratoriju za prehrano na Katedri za tehnologije, prehrano in vino, Oddelek za živilstvo, Biotehniške fakultete Sveučilišta u Ljubljani pod mentorstvom izv. prof. dr. Rajka Vidriha, te mentorstvom prof.dr.sc. Branke Levaj, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
engleski
Effect of calcium and nitrogen foliar application on apples aroma profile
nije evidentirano
apple, aroma compound, mineral nutrition, calcium, nitrogen
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
09.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb