Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi (CROSBI ID 418255)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gudelj, Anamarija
Levaj, Branka
hrvatski
Praćenje parametara boje i teksture narezane jabuke sorte Cripps pink obrađene antioksidansima i skladištene u kontroliranoj atmosferi
Sve veća osviještenost ljudi o važnosti zdravlja rezultira potražnjom za minimalno procesiranim proizvodima, prvenstveno voćem i povrćem. Mehaničke operacije poput guljenja, rezanja, i dr. koje se provode tijekom minimalnog procesiranja voća čine takve proizvode podložne enzimskom posmeđivanju, mikrobiološkom kvarenju i degradaciji (omekšanju) teksture. Zbog toga je razvoj sredstava koja sprječavaju, odnosno kontroliraju ove promjene nužan radi očuvanja kakvoće i sigurnosti minimalno procesiranih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrditi u kojoj je mjeri otopina antioksidansa nakon 8 dana skladištenja u CA, na temperaturi od 6 °C, utjecala na očuvanje boje i teksture kriški jabuka sorte Cripps Pink. Dobiveni rezultati pokazuju da je došlo do posmeđivanja jabuke i promjene teksture tijekom 8 dana skladištenja, a do trećeg dana jabuke imaju prihvatljive karakteristike. Iz rezultata se može zaključiti da ovakav način skladištenja MPV ima potencijala, ali ga treba još usavršiti.
minimalno procesirana jabuka, skladištenje, kontrolirana atmosfera
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Automat za izuzeće minimalno prerađenog voća i povrća, čuvanog u modificiranoj atmosferi“, BICRO HAMAG Poc4_01_43-U-1.
engleski
Monitoring color parameters and texture of fresh cut apple cripps pink treated with antioxidants and stored in a controlled atmosphere
nije evidentirano
minimally processed apple, storage, controled atmosphere
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
11.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb