Određivanje parametara boje i teksture narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi (CROSBI ID 418259)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kobeščak, Mateja
Levaj, Branka
hrvatski
Određivanje parametara boje i teksture narezane jabuke Cripps pink skladištene u kontroliranoj atmosferi
Cilj istraživanja bio je ispitati stabilnost minimalno procesirane jabuke skladištene osam dana pri kontroliranom sastavu atmosfere. Svježe jabuke sorte Cripps Pink su se oguljene i narezane čuvale u uvjetima modificirane atmosfere pri temperaturi između 4 i 6 ºC. Ispitivanje je provedeno na temelju mjerenja promjena boje i teksture, uzimanjem uzoraka za analizu prvi, drugi, treći, peti i osmi dan. Određivanje boje vršilo se difuzno reflektirajućom spektrofotometrijom na kolorimetru CM-3500d, a teksture na TA.HD Plus analizatoru. Dobiveni rezultati su pokazali pozitivan učinak snižene temperature i kontroliranog sastava atmosfere na održivost skladištene jabuke.
jabuka, kontrolirana atmosfera, skladištenje, minimalno procesiranje
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta „Automat za izuzeće minimalno prerađenog voća i povrća, čuvanog u modificiranoj atmosferi“, BICRO HAMAG Poc4_01_43-U-1.
engleski
Colour and texture parameters of fresh cut apple Cripps pink stored in a controlled atmosphere
nije evidentirano
apple, controlled atmosphere, storage, minimally processing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
30.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb