Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti (CROSBI ID 659487)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Majetić Germek, Valerija ; Kosić, Urška ; Biskupović, Toni ; Poturiček, Luka ; Koprivnjak, Olivera Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti // Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543) / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture, 2018. str. 504-508

Podaci o odgovornosti

Majetić Germek, Valerija ; Kosić, Urška ; Biskupović, Toni ; Poturiček, Luka ; Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Utjecaj pomoćnih tvari na učinkovitost procesa proizvodnje i orto-difenole djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj pomoćnih tvari na pokazatelje uspješnosti procesa proizvodnje i na sadržaj o-difenola u djevičanskim maslinovim uljima autohtonih hrvatskih sorti 'Buža', 'Oblica' i 'Rosinjola'. Tijekom laboratorijske prerade plodova ispitivane su tri pomoćne tvari (talk, NaCl i CaCO3) koje su zasebno i u različitim masenim udjelima dodavane u maslinova tijesta istraživanih sorti. Kod 'Buže' i 'Oblice' sol je pokazala bolju učinkovitost u povećanju randmana i ekstraktabilnosti ulja u odnosu na talk i kalcijev karbonat. Primjena pomoćnih tvari kod 'Rosinjole' nije doprinjela boljoj ekstrakciji ulja. Dodatak soli značajno je povećao udio o-difenola u uljima 'Buže' i 'Rosinjole'.

djevičansko maslinovo ulje ; autohtone sorte ; pomoćne tvari ; o-difenoli

Istraživanja u ovom radu provedena su u sklopu znanstveno-istraživačke potpore Sveučilišta u Rijeci (projekt br. 13.06.1.4.50).

engleski

Influence of processing aids on indicators of the oil production effectiveness and o- diphenols of autochthonous virgin olive oils

nije evidentirano

virgin olive oil ; autochthonous cultivars ; processing aids ; o-diphenols

nije evidentirano

Podaci o prilogu

504-508.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings of 53rd Croatian and 13th International Symposium on Agriculture (ISSN 2459-5543)

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: University Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture

2459-5543

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

poster

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija