Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti minimalne prerade svježeg voća (CROSBI ID 659557)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Bursać Kovačević, Danijela ; Repajić, Maja ; Elez Garofulić, Ivona Mogućnosti minimalne prerade svježeg voća // Zbornik sažetaka 8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara. 2013. str. 88-88

Podaci o odgovornosti

Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Bursać Kovačević, Danijela ; Repajić, Maja ; Elez Garofulić, Ivona

hrvatski

Mogućnosti minimalne prerade svježeg voća

Zbog suvremenih uvjeta i tempa života, voće se često nedovoljno konzumira, jer se većina vremena provodi izvan domova, a mnoge vrste voća pa ni povrća nisu jednostavne, praktične i dostupne za konzumaciju na bilo kojem mjestu. Važnost konzumacije voća i povrća naglašava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još od 2003. godine s ciljem poboljšanja zdravstvenog statusa građana i smanjenja troškova lječenja različitih bolesti koje se razvijaju kao posljedica nepravilne prehrane. Prema preporuci WHO potrebno je na dnevnoj bazi kroz nekoliko obroka konzumirati minimalno 400 g voća i povrća. Navedene preporuke u RH većinom se ne poštuju. U razvijenim zemljama, gdje raste svijest potrošača o važnosti pravilne prehrane, razvijeni su proizvodi tzv. minimalno procesirano voće i povrće (MPViP) koje olakšava konzumaciju voća i povrća te je potražnja takvih proizvoda u stalnom porastu. MPViP je voće ili povrće spremno za jelo „na licu mjesta“ (eng. ready to eat ili like fresh, kao svježe ili fresh cut, svježe rezano), ono je oprano, očišćeno, narezano, i po potrebi zapakirano u odgovarajuću atmosferu i prikladnu amabalažu koja čuva proizvod i omogućava jednostavnu konzumaciju direkno iz tog pakovanja, a pri tome su sačuvane sve osobine i kvaliteta svježeg voća ili povrća. Međutim, ono je vrlo osjetljivo i pokvarljivo tako da rok upotrebe uglavnom ne prelazi 7 dana. Takvi se proizvodi proizvode u specijaliziranim pogonima koji moraju osigurati maksimalnu higijenu i koliko je moguće spriječiti rast i razvoj mikroorganizama. Hladan lanac od proizvodnje, transporta, distribucije do uvjeta u kojima se čuva u trgovinama od iznimnog je značaja za trajnost ovakvih proizvoda. Nažalost na tržištu RH ti proizvodi su još uvijek nedovoljno poznati i prisutni, pretežito zato što još uvijek prevladavaju neadekvatni uvjeti za distribuciju tako osjetljivih proizvoda dok je u Europi i SAD-u status MPViP bitno drugačiji. Veća zastupljenost MPViP na tržištu stvorila bi uvjete za češću konzumaciju svježeg voća i povrća na mjestima i u trenucima kad se ono uobičajeno ne konzumira. Povećana potrošnja voća i povrća, uz to što bi bila poticaj razvoju domaće proizvodnje, značila bi primjenjivanje načela pravilne prehrane što bi se zasigurno odrazilo na poboljšanje zdravstvenog statusa građana.

minimalno procesirano voće i povrće, higijena, trajnost

nije evidentirano

engleski

The possibilities of minimally processing of fresh fruit

nije evidentirano

minimally processed fruits and vegetables, hygiene, shelf life

nije evidentirano

Podaci o prilogu

88-88.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara

Podaci o skupu

8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara

predavanje

01.03.2013-02.03.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija