Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda (CROSBI ID 77232)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica
hrvatski
Prehrambena i biološka vrijednost fermentiranih mliječnih proizvoda
Zapaža se sve veće zanimanje za fermentirane mliječne proizvode, koji osim vlastite mikroflore sadrže i dodatne kulture raznih vrsta bakterija, npr. Lactobacillus acidophilus, bifidobakterije i sl. Razlog tome je njihova važna prehrambeno biološka vrijednost, obzirom na to da su vrlo dobri izvori mnogih prehrambenih tvari, pogotovo visoko vrijednih bjelančevina, Ca, P, Mg, Vit. B2, Vit.B12 i niacin ekvivalenata. Osim dokazane prehrambeno-biološke vrijednosti navedenih proizvoda , oni mogu imati povoljne zdravstvene učinke kod nekih stanja, npr. intolerancije laktoze, gastrointestinalnih infekcija, a prema rezultatima nekih istraživanja pokazalo se da bi mogli povoljno djelovati u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti te doprinjeti podizanju imunološke obrane organizma.
fermentirani mliječni proizvodi ; jogurt ; prehrambena vrijednost
nije evidentirano
engleski
Nutritional and biological value of cultured dairy food products
nije evidentirano
cultured milk products ; yougurt ; nutritional and biological value
nije evidentirano