Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj soka od jabuke na kvalitetu života bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti (CROSBI ID 418953)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Babić, Dora Utjecaj soka od jabuke na kvalitetu života bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti / Missoni, Saša (mentor); Šatalić, Zvonimir (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Babić, Dora

Missoni, Saša

Šatalić, Zvonimir

hrvatski

Utjecaj soka od jabuke na kvalitetu života bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti

Obzirom na nedostatak farmakološke potpore u liječenju Alzheimerove bolesti (AB) budući da je liječenje simptomatsko, pojavila se potreba za istraživanjem nutritivne potpore kao dodatku terapiji. Cilj rada bio je procijeniti učinak kontrolirane konzumacije soka od jabuke u usporedbi sa placebom na kvalitetu života ispitanika i njihovih njegovatelja. U istraživanju je sudjelovalo 84 ispitanika nasumično podijeljenih u dvije skupine tijekom 8 tjedana intervencije, uz probir prije intervencije (2 tjedna) te razdoblje praćenja nakon završetka intervencije (2 tjedna). Rezultati su pokazali kako kontrolirana konzumacija soka od jabuke ne utječe na promjene u kvaliteti života ispitanika i/ili njihovih njegovatelja, ali smanjuje ukupne smetnje ponašanja te pojedinačne simptome agresije, iritabilnosti te agitacije.

Alzheimerova bolest, sok od jabuke, smetnje ponašanja, oksidativni stres, intelektualna sposobnost

nije evidentirano

engleski

The effect of apple juice on the quality of life of patients with Alzheimer's disease

nije evidentirano

Alzheimer's disease, apple juice, behavioural disorders, oxidative stress, cognitive performance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

100

19.03.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano