Nutritivni status i potrebe pacijenata nakon transplantacije jetre i/ili bubrega (CROSBI ID 419196)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Maja, Ćurić Delač
Delaš, Ivančica
hrvatski
Nutritivni status i potrebe pacijenata nakon transplantacije jetre i/ili bubrega
Prehrana bolesnika predstavlja važan segment u procesu liječenja. Odgovarajući unos energije i nutrijenata osigurava komponente nužne u procesima zarastanja, imunološkom odgovoru i normalizaciji metabolizma što čini sastavni dio liječenja i oporavka. Transplantacija organa je postupak kojim se značajno poboljšava prognoza u bolesnika s kroničnim bolestima jetre i bubrega, ali preoperativna pothranjenost, stres, katabolizam proteina, post-operativne komplikacije i razdoblje gladovanja imaju značajan utjecaj na uspjeh transplantacije. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti nutritivni status pacijenata podvrgnutih transplantaciji jetre i bubrega, te utvrditi u kojoj mjeri post-operativna prehrana zadovoljava potrebe pacijenata. Pored unosa energije i glavnih nutrijenata, proteina, ugljikohidrata i masti, od posebnog je interesa bio sastav masnih kiselina u serumu ispitanika i mogući nedostatak esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih kiselina. U ispitivanju je sudjelovala 61 osoba kojoj je izvršena transplantacija organa. Od ukupnog broja pacijenata kod 48 je izvršena transplantacija jetre, kod 11 pacijenata transplantacija bubrega, a kod 2 pacijenta transplantirana je i jetra i bubreg. Nutritivni unos detaljno je praćen tijekom prvih 14 dana nakon operacije. U prikupljenim uzorcima krvi izmjereni su osnovni biokemijski pokazatelji metabolizma jetre i bubrega, kao i parametri oksidativnog stresa. Provedena je ekstrakcija ukupnih lipida i sastav masnih kiselina određen plinskom kromatografijom. U serumu ispitanika nakon transplantacije utvrđen je porast koncentracije lipida, a time i masene koncentracije masnih kiselina, dok se njihov međusobni odnos nije značajnije mijenjao. Izuzetak čini porast udjela oleinske kiseline (OA, C18:1n-9) i smanjenje udjela linolenske kiseline (LNA, C18:3n-3), što se odrazilo i na porast omjera ukupnih n-6/n-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA). Prosječni dnevni nutritivni unos tijekom prvih 14 dana nedostatan je u većine pacijenata. Utvrđeno je prisustvo metaboličkog sindroma u 31, 2 do 45, 5 % pacijenata, dok prisutnost oksidativnog stresa nije potvrđena. Rezultati ovog istraživanja omogućuju bolje sagledavanje nedostataka u postupku nutritivne podrške bolesnika i otvaraju mogućnosti da se promjenama u prehrani i/ili korištenjem odgovarajućih pripravaka za enteralnu i parenteralnu prehranu pozitivno utječe na brzinu i tijek oporavka i tako skrati vrijeme te smanje ukupni troškovi liječenja.
jetra, bubreg, transplantacija, nutritivni unos, masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Nutritional status and requirements in patients after liver and/or kidney transplantation
nije evidentirano
liver, kidney, transplantation, nutrient intake, fatty acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
113
13.04.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb