Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Spektrofotomertijsko određivanje udjela polifenola tijekom maceracije crnog vina sorte Babić (CROSBI ID 419398)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivić, Ivanka Spektrofotomertijsko određivanje udjela polifenola tijekom maceracije crnog vina sorte Babić / Bralić, Marija (mentor); Budić-Leto, Irena (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2002

Podaci o odgovornosti

Ivić, Ivanka

Bralić, Marija

Budić-Leto, Irena

hrvatski

Spektrofotomertijsko određivanje udjela polifenola tijekom maceracije crnog vina sorte Babić

Polifenolni spojevi karakteriziraju crna vina. Na sastav polifenola u vinu značajno utječe maceracija kao osnovni proces u toku kojeg polifenoli smješteni u čvrstim djelovima grožđa prelaze u vino. Zbog toga je izvedba maceracije uz praćenje koncentracije pojedinih polifenola, kod istovremene kontrole temperature i šećera, kao osnovnih parametara kontrole tijeka alkoholne fermentacije, vrlo važna u proizvodnji crnih vina. praćene su promjene koncentracije ukupnih polifenola, ukupnih antocijana, flavan-3-ola te proantocijanidina sorte Babić.rezultati istraživanja pokazuju da su koncentracije flavan-3-ola i proantocijanidina u stalnom porastu tijekom jedanaestodnevne maceracije. Ukupni antocijani rastu s dužinom maceracije, ali nakon nekog vremena je zabilježeno opadanje njihove koncentracije. Utvrđen je visok sadržaj, polifenola posebno proantocijanidina, što je zanimljiv podatak obzirom na činjenicu da proantocijanidini pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje jer posjeduju veliki oksidacijski potencijal.

Babić, crno vino, maceracija, polifenoli

nije evidentirano

engleski

Spektrofotomertijsko determination of polyphenols during maceration of red wine sort Babic

nije evidentirano

Babić, red wine, maceration, polyphenoles

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

10.07.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

nije evidentirano